Aktivnosti za bebe u Beogradu

Do prošle godine sa Gagom sam nekoliko puta nedeljno zujala po gradu i slušala svirke i koncerte, sedela u interesantnin kafićima, gledala izložbe, filmske projekcije,… Kada se Viktor pridružio ekipi lokacije su se promenili, ali zujanje po gradu je ostalo. Imamo sreće što živimo u velikom gradu koji nudi različite, čak i bebeće, sadržaje.

Pisala sam već kako smo uživali na masaži za bebe kod Tamare Dragović, kako smo se fotkali kod Smiljke Boškov i kako sam trenirala dok se Viktor družio sa drugim bebama kod Aleksandre Vranešević, poznatije kao Mamafit.

Plivanje za bebe

Što se tiče sportskih bebećih aktivnosti, mi smo probali plivanje za bebe. Postoji na više lokacija u gradu, a zbog dosta pristupačnije cene u odnosu na ostale centre mi smo se opredelili za plivanje u Starom DIF-u na Vračaru. Cena jednog termina ovde je 350 dinara, a 8 termina u okviru jednog meseca su 2500 dinara. Ono što smo čuli, i u šta smo se uverili je savršeno čista voda sa izuzetno niskim procentom hlora, temperature oko 30 stepeni. Ovde moram da napravim stanku da naglasim da je Viktor od početka bio snažna beba i veoma dobro je napredovao kako fizički, tako i mentalno i prvi put smo ga odveli na plivanje kada je imao 2 meseca i nedelju dana.

Kada nisu letnji meseci u bazenu je u proseku 5-6 beba u pratnji jednog roditelja. Postoje dve svlačionice, muška i ženska, u zavisnosti od toga u pratnji kog roditelja je došla beba. Obe svlačionice imaju po jedan sklopivi pult za presvlačenje koji je dovoljan u zimskim mesecima, ali u letnjim mesecima često dođe do gužve. Za roditelja je pored kupaćeg kostima potrebna kapa i papuče, a bebe se kupaju u pelenama za kupanje.

Photo: Privatna arhiva, Stari DIF

Kako izgleda čas plivanja za bebe

Prvi čas Viktora je Gaga lagano oslobađao i adaptirao na vodu. Malo su se brčkali, malo nosali i mazili. Na kraju smo oboje, kao i trener, bili jako zadovoljni kako je protekao prvi čas i odlučili da ga dovodimo 2 puta nedeljno. Trener je najčešće van vode i kruži oko bazena objašnjavajući roditelju po roditelju na koji način bi trebalo da vode bebu kroz vodu kako bi mu opustili i pripremili telo ili određenu grupu mišića za plivanje.

Iz časa u čas, Viktor je sve više pokazivao inicijativu da sam upoznaje vodu mašući rukama i nogama. Dok je neke treninge  bio raspoložen samo da pluta dok ga Gaga ili ja nosamo kroz vodu. Ponekad je samo želeo da upoznaje pločice i gelendere bazena i igra se lopticama. Bazen je inače pun loptica, daski, sunđera i sličnih rekvizita. Termin traje 45 minuta, što je sasvim dovoljno za bebeći tempo. Uzrast dece je od 2 meseca do (otprilike) 3 godine, s tim da prednjače bebe od oko godinu dana. Zbog veće gužve napravili smo letnju pauzu, ali se vraćamo “treninzima” od jeseni.

Muzičke radionice za bebe

Što se tiče muzičkih radionica za bebe, posetili smo dve. Kada je Viktor imao 3 meseca bili smo na Baby artysh koncertu za bebe i decu do 3 godine.  Na radionici kojoj smo mi prisustvovali svirali su klavir i violinu, ali se program stalno menja i sviraju se i drugi instrumenti. Tu je i voditeljka programa koja pre svake numere kaže nešto o njoj i podeli roditeljima i bebama neke od rekvizita. Maramama, udaraljkama i zvečkama bebama i deci se približavaju kompozicije koje muzičari sviraju na instrumentima. Kompozicije su klasične muzike i koncertom i rekvizitima se bebe i deca podstiču na interaktivnost. Po završetku koncerta deca imaju priliku i da dodirnu instrumente i “isprobaju” ih.

Photo: Privatna arhiva, Baby artysh

Druga muzička radionica na kojoj smo bili je Zvečkalica. Na seminaru za mame kom sam prisustvovala osvojila sam mesec dana pohađanja ove školice. U tom periodu Viktor je imao 3 meseca. I na ovoj radionici koriste se rekviziti poput marama, zvečki i udaraljki. Ne koriste se klasični instrumenti već se pesme pevaju, slušaju sa kasetofona ili sviraju sa sintisajzera. I ovde na kraju časa deca imaju prilike da sviraju na sintisajzeru ili da udare triangl, što označava kraj časa.

Photo: Privatna arhiva, Zvečkalica

Pozorište za bebe

Lutkarsko pozorište Pinokio, u koje me je mama vodila svakog vikenda kao malu, sada je postalo i Viktorovo mesto.  Postoji više različitih predstava za bebe u zavisnost od godišnjeg doba. Mi smo bili u aprilu, kada je Viktor imao 7 meseci, i gledali predstavu “Proleće”. Inače, predstave su rađene za bebe od 10 meseci do 2,5 godine. Iako malo mlađi, Viktoru je bilo zanimljivo da prati.

Jedan roditelj je u pratji bebe, a drugi može da prati predstavu iz publike. Bebe sa pratnjom sede na sceni, što čini predstavu dodatno intimnom, Dve glumice uz muziku, boje i lutke dočaravaju atmosferu proleća. Predstava je i interaktivna, pa malo starija deca odgovaraju glumicama na pitanja. Nakon predstave svi su dobro došli da dodirnu sve delove scenografije i dodatno upoznaju magiju pozorišta.

Photo: Privatna arhiva, pozorište Pinokio

Nadam se da sam vam pomogla za odabir aktivnosti sa bebama u Beogradu. Verujem da ih ima još puno koje ćemo tek otkriti i koja ću rado podeliti sa vama. Znate li vi neko skriveno mesto pogodno za bebe u našem gradu?

*Tekst je originalno objavljen 22.07.2019.