Egipat za 14 osoba u aprilu

Ako razmišljate da li je Egipat dobra destinacija za putovanje sa malom decom, moj odgovor je- to je savršena destinacija. U nastavku bloga pokušaću da iznesem sve detalje vezane za ovo putovanje i pokušaću da sa vama podelim našu oduševljenost ovom destinacijom.

 

Smeštaj i prevoz

Egipat ima specifičan vid turizma. Duž obale izgradjeni su hoteli- rizortovi koji su gradovi za sebe i najčešće su dovoljni za sve vaše potrebe. Unutar rizorta imate prodavnice, suvenirnice, apoteke, ambulante,… Takodje, ovo je jedna od retkih destinacija za koju je povoljnije da preko agencije uplatite čarter let, i transfer i smeštaj, nego da samostalno odvojeno plaćate svaku stavku.

Mi smo odabrali agenciju Way out, zbog hotela koji nam se svideo, a nalazio se u njihovoj ponudi. Izabrali smo Sentido Mamlouk Palace u Hurgadi, koji je deo lanca hotela i kruzera Sunrise. Deset noćenja sa avio prevozom i transferom do hotela koštalo je oko 800e po odrasloj osobi. Deca starija od 2 godine plaćaju oko 50% cene, a deca uzrasta do 2 godine plaćaju 50e.Ponuda i cenovni rang je različit. Za period u kome smo mi putovali u zavisnosti od rizorta koji izaberete cene su se kretale od oko 500e po odrasloj osobi, do oko 1200e  po odrasloj osobi.

Photo: Privatna arhiva

 

Period putovanja

Odabrali smo drugu polovinu aprila za putovanje, kako bismo iskoristili slobodne dane oko Uskrsa. Takodje, vreme u ovo doba godine je idealno sa maksimalnim dnevnim temperaturama od oko 30c. Jedino je temperatura mora bila nešto hladnija, oko 23c. To je ona temperatura kada je hladno dok ulazite u vodu, a čim se potopite postaje prijatno za plivanje.

Photo: Privatna arhiva

Viza

Vizu možete izvaditi na 2 načina. Direktno na aerodromu kada sletite, ili u egipatskoj ambasadi u Beogradu. Viza je potrebna za sve putnike bez obzira na uzrast. Mi smo izabrali da vize izvadimo u ambasadi, jer je cena po vizi 12 $, a na aerodromu 25$ po osobi.

Ukoliko se odlučite za ovu varijantu biće vam potrebne rezervacije hotela i aviona koje dobijate u agenciji. Osim toga, spremite i 2 fotografije i formular koji popunjavate na licu mesta ili možete da ga skinete sa sajta ambasade i donesete popunjen. Nakon predatih zahteva biće vam rečeno da dodjete po vize za oko 10 dana.

 

Društvo na putovanju

Egipat je idealan za putovanja sa malom decom, upravo zbog lake dostupnosti svega što vam je potrebno. Tako smo se mi sa drugarima lako dogovorili da je ovo putovanje sjajno da putujemo u grupi sa puno deca. I zaista je bilo sjajan izbor!

Photo: Privatna arhiva

Putovali smo nas 4 porodice, 8 odraslih i 6-oro dece uzrasta od 3.5meseca do 3.5 godine. Ne znam da li je do naše opuštenosti, dobre energije grupe ili nečeg trećeg, ali bilo je veliko uživanje i deca su bila nikad saradljivija.

 

Putovanje u trudnoći

Svaka avio kompanija ima svoja pravila, pa je zato najbolje da proverite direktno sa vašim avio prevoznikom. Mi smo putovali Air Cairo-m. Sa ovom kompanijom, trudnice do 27.nedelje trudnoće mogu da putuju bez ikakve potvrde, a trudnicama nakon 37.nedelje je zabranjeno letenje. Trudnicama izmedju 28.i 36.nedelje, u koje sam i sama spadala u to vreme, potrebna je potvrda ginekologa.

Potvrda mora da sadrži dopuštenje lekara da trudnica leti, informaciju u kojoj se nedelji trudnoće nalazi na dan izdavanja potvrde, da li se radi o trudnoći sa jednim ili više plodova i kada je očekivani termin porodjaja. Imala sam ovu potvrdu napisanu na engleskom od strane mog ginekologa. Međutim, potvrdu mi na aerodromu nisu tražili, jer verujem da nisu primetili moju trudnoću.

Photo: Privatna arhiva

 

Egipat i korona

Za ulazak u Egipat potreban je negativan PCR test sa QR kodom ne stariji od 72h. Takođe, možete imati i negativan brzi antigenski test na COVID-19 ne stariji od 24h u odnosu na termin ulaska u Egipat, za sve starije od 12 godina. 

Za vakcinisane putnike potreban je sertifikat o vakcinaciji (vakcina i revakcina) izdatoj od strane državne, medicinske institucije. Sertifikat treba da sadrži QR kod, uz uslov da je prošlo najmanje 14 dana od kompletne imunizacije (revakcinacije). Odobrene vakcine su Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, Sinovac ili Sputnik ili 14 dana nakon prijema prve doze Johnson & Johnson vakcine.

 

Smeštaj u rizortu

Sentido Mamlouk Palace, rizort koji smo mi odabrali, predstavlja pravi grad u malom. Dostupni su razni restorani, barovi, prodavnice, suvenirnice, ambulanta, nargila bar, amfiteatar,… Iako smo iz rizorta izlazili samo kada smo išli na izlet, ipak smo svakoga dana imali veliku prepešačenu kilometražu zabeleženu u aplikacijama mobilnih telefona.

Photo: Privatna arhiva

Nas četvoro dobili smo sobu sa bračnim ležajem i single krevetom, kao i krevetac za Milu, koji možete dobiti na zahtev. Svaka soba ima svoje kupatilo i terasu. Sobe se čiste svakog dana i svakoga dana dobijate nove peškire za kupatilo. Peškire za plažu, takođe, dobijate svakoga dana nove, a njih preuzimate na nekom od “šaltera” na bazenima ili plaži.

Photo: Privatna arhiva

 

Hrana

Glavni restoran služi tri obroka, od kojih je svakom trajanje oko 3 sata. Svaki obrok ima obilje hrane i pića i verujem da i najizbirljiviji i oni na najposebnijim režimima ishrane mogu da pronadju nešto za sebe. Postoji čak i izdvojen dečiji deo sa hranom spremljenom bez soli i začina. 

Piće možete uzeti i iz nekoliko barova rasporodjenih po rizortu. U ponudu je uključeno sve osim cedjenih sokova i stranih alkoholnih pića. Takodje, moguće je i ručati u restoranu na samoj plaži, ali je izbor jela daleko manji nego u glavnom restoranu, ali je ugodjaj daleko lepši.

Duž rizorta nalaze se i nekoliko restorana sa različitim internacionalnim kuhinjama. Potrebno je svoje mesto da rezervišete preko aplikacije za sutrašnji dan. Ubrzo smo shvatili da je važno da mesto rezervišete odmah iza ponoći, jer se mesta brzo popune. Imali smo priliku da probamo meksički, egipatski, španski, azijski, indijski, mongolski restoran, i to “a la carte”. Svako veče imate osećaj da ste izašli “u grad, na večeru”, a zapravo ostajete u rizortu i uživate u vrhunskim jelima uključenim u cenu.

Photo: Privatna arhiva

Ono što nas gotovo svako pita kada čuje da smo bili u Egiptu i to sa malom decom je- stomačni problemi. Srećom, niko iz naše grupe nije imao ovakvih tegoba. Svi smo pili samo flaširanu vodu, a verujem da hotel veoma vodi računa o kvalitetu hrane. Znam da se u slučaju problema preporučuje antinal, lokalni probiotik, ali, srećom, nismo imali potrebe za njim.

 

Animatori

Jedna od najboljih stvari u vezi sa ovim rizortom su upravo animatori i program koji spremaju. Svakoga dana od ujutru do uveče organizovano je pregršt aktivnosti za goste. Ako vas zanima sport, u ponudi su joga, zumba, teretana, košarkaški i odbojkaški tereni. Za decu postoji igraonica sa organizovanim aktivnostima, grejani bazeni, kao i bazeni sa toboganima. Za one starije tu je i veliki akva-park sa nekoliko ogromnih tobogana.

Photo: Privatna arhiva

Različitim danima u nedelji možete se oprobati u različitim takmičenjima i “igrama bez granice”, brzom jedenju pice, takođe organizuju i festival voća, festival boja, pena party,… Animatori su često u kostimima uvek nasmejani i dobro raspoloženi.

Uveče na dve lokacije organizuju različite tematske večeri gde možete da pogledate različite plesove, kratke pozorišne forme, ili se oprobate u nekom od takmičenja u kom učestvuju gosti hotela.

Photo: Privatna arhiva

MI smo bili u periodu i katoličkog i pravoslavnog Uskrsa, i za oba praznika bile su organizovane aktivnosti u tu čast. Mogli smo da farbamo jaja, učestvujemo u potrazi za jajima, a restorani su spremili posebno bogate i svečane obroke. 

 

Ronjenje

Ronjenje je aktivnost koju ne bi trebalo da propustite, ako putujete u ove krajeve. 2020.kada smo prvi put bili u Egiptu, Gaga i ja smo se oduševili njegovim šarenim, podvodnim svetom. Ovoga puta, međutim, zbog trudnoće, nisam smela da mu pravim društvo u ovoj pustilovini, već su sa njim išli naši drug i drugarica. Privatni brod, kompletna ronilačka oprema, instruktor i 2 zarona od po pola sata za njih troje je koštalo 130e, tj.43e po osobi. Što je znatno niža cena u odnosu na ronjenje u drugim delovima sveta, gde je obično ova aktivnost luksuz.

Photo: Privatna arhiva

Izlet jahtom

S obzirom da smo putovali sa 6-oro male dece, od čega su troje bebe mlađe od godinu dana, tražili smo izlet koji će biti prilagođen njihovim potrebama, ali i u kome ćemo mi, stariji, moći da vidimo neke predele nama interesantne.

Gaga i ja smo 2020.posetili Rajsko ostrvo, poznato kao egipatski Maldivi i zaljubili se u tamošnju plažu i boju mora. Ovoga puta odlučili smo da sa drugarima obiđemo istu plažu Paradise island, ali i susedni Orange bay, kao i da se oprobamo u gnjurenju (snorkeling). 

Photo: Privatna arhiva

Nismo uspeli da pronađemo izlet koji bi odgovarao našim željama, ali nam je jedan od prodavaca izleta ponudio privatni izlet koji bismo uredili onako kako mi želimo.

Cena cele jahte sa posadom (na koju inače staje oko 25 gostiju) za nas 8 odraslih koštala je 450e ili oko 56e po osobi. Tako da smo imali priliku da uživamo u izletu po svojoj želji i meri, za veoma pristupačnu cenu.

Photo: Privatna arhiva

 

Plaža

Hotel poseduje dugu peščanu plažu sa barovima, restoranima, ali i raznim aktivnostima duž nje. Ležaljke i suncobrani dostupni su za goste hotela.

More j čisto, ali zbog peska koji se podiže sa dna  ima sivo-zelenu boju. Na plaži smo provodili celo jedno radno vreme, od nekih 9 ujutru, nakon doručka, donekih 6 popodne, kada je zalazak sunca. Hrana, piće i toalet se nalaze u blizini, a i svakodnevne aktivnost sa animatorima činili su našu svakodnevicu. 

Photo: Privatna arhiva

 

Za kraj

Nadam se da sam uspela da vam približim bar deo našeg prolećnog uživanja. Verujem da bi za neke od vas ovakav vid pasivnog odmora bio monoton, ali za putovanje sa malom decom je odličan. Još ako ste u društvu bliskih malih i velikih drugara, kao što je bio slučaj sa nama, 11 dana proleti nikad brže.

Photo: Privatna arhiva