Treći trimestar trudnoće, deo I

Sedmi mesec trudnoće i početak trećeg trimestra dočekao me je na moru. Pisala sam već u tekstu o putovanjima kako na mene utiče more, pa je tako i treći trimestar počeo lagano i bez stresa.

Gorušica u trudnoći

Onda smo se vratili kući i onda me je dočekalo ono čime su me plašile sve nekadašnje trudnice – gorušica. Pre trudnoće, iskrena da budem, nisam ni znala šta je to. Želudac je umeo da me boli s vremena na vreme, ali za gorušicu i peckanje u želucu sam znala zbog Gage, tate i drugarice. E, onda je krenulo. Pojedem domaće kiflice, stomak gori, peče. Pijem vodu, da se jelte ugasim, peče još gore. Smiri se to peckanje, odvažim se da pojedem još jednu kiflicu, pakao se nastavlja. Kako me je ovo stanje pratilo u sedmom i osmom mesecu trudnoće, stvorila sam neke navike koje su mi ublažavale tegobe.

Saveti za ublažavanje gorušice u trudnoći

-Nikako limunada
Baš nikako!
-Smanjiti slatko i testo
Volela bih da sam ovoga mogla da se odreknem kao limunade, ali pošto nisam bila dovoljno hrabra za tako drastičan potez, smanjila sam ih u velikoj meri.
-Badem i kokice su spas
Gaga mi je otkrio grickanje badema, a drugarica kokice. I jedno i drugo skupljaju kiselinu koja stvara gorušicu i gase gorenje u želucu. Bar je to kod mene bio slučaj.

OGTT test

Po povratku sa mora radila sam OGTT test, tj.test kojim se otkriva šećerna bolest u trudnoći. Preporuka je da se ovaj test radi između 24. i najčešće 28, a ponekad i 32. nedelje trudnoće. Ja sam ga radila u 29-oj, jedva ubedivši lekarku iz Doma zdravlja da mi da uput za njega. Kažem ubedivši, jer je njen prvobitni komentar bio “svašta, zašto biste to radila, pa celu trudnoću Vam je šećer u redu”. Ipak, znala sam da je ovo stanje koje vrlo često pravi problem u trudnoći, pa sam se i “izborila” za uput za OGTT. Dvanaest sati pre ovog testa koji se radi rano ujutru ne smete ništa jesti.

Photo: Nina Ilić

Prvo se vadi krv da bi se izmerila šećer u njoj, a zatim pije između 50 i 100 grama glukoze rastvorene u vodi. Nakon toga se krv vadi posle sat vremena, pa posle 2 i 3 sata, da se prati stanje šećera u krvi. Uobičajeno da OGTT test prati mučnina. Ipak, jako je važno da ne povraćate nakon uzimanja glukoze, jer test u tom slučaju neće biti validan. Moja reakcija na ovu količinu glukoze bila je i mučnina i snažno lupanje srca. Srećom, na testiranje sam pošla s Gagom. Inače je i preporuka da dođete sa nekim u pratnji, zbog eventualnih nus pojava.

Po povratku sa mora bila sam kod svoje doktorke na redovnoj kontroli. Posle pregleda i ultrazvuka, doktorka je konstatovala da je sve u najboljem redu. Ovo je bio poslednji pregled kod nje, jer sam od osmog meseca išla u izabrano porodilište na preglede.

Izbor porodilišta

U Beogradu postoje 5 državnih i 2 privatna porodilišta. Privatna porodilišta sam gotovo odmah odbacila. I zbog finansijskih razloga (potrebno je izdvojiti oko 2 hiljade evra), ali i zbog činjenice da mi nije ulivalo sigurnost što se porođaji ovde ne dešavaju često koliko u državnim porodilištima. Rutina porođaja u državnim porodilištima delovala mi je dosta sigurnije. Ovo je, naravno, samo moje viđenje i razlozi za ovakvu odluku. Poznajem devojke koje su sjajan porođaj imale upravo u privatnim porodilištima.

Photo: Nina Ilić

Druga dva porodilišta koja su “otpala” su Zemunska bolnica i Dragiša Mišović, zbog činjenice da suprug u ovim porodilištima ne može da bude prisutan na porođaju. Da je Gaga odlučio da ne prisustvuje porođaju sigurna sam da bih se porodila u Zemunskoj bolnici, jer se nalazi na 10-ak minuta od našeg stana i čula sam dosta lepih iskustava drugarica i poznanica o ovoj bolnici. Ostale su Gradska bolnica – Zvezdara, Klinički centar u Višegradskoj, i GAK Narodni front.

Povučena pričama i iskustvima prijatelja i poznanika odabrala sam porodilište Narodni front. I za ovo porodilište sam za raličitih strana čula da se žene ovde porađaju “kao na traci”. Velika frekventnost pacijenata i poznato ime svakako doprinose tome. Međutim, meni je sigurnost ulivalo to što je ovo najveće porodilište u Srbiji i što različite komplikovanije slučajeve šalju baš ovde. Jedna mama koju sam upoznala na seminaru o dojenju mi je rekla “Samo budi svesna da u Frontu rade najveći stručnjaci u Srbiji, a ljubav i pažnju potraži kod kuće”. Dobro sam zapamtila ovu rečenicu i tada sam postala sigurna da je Narodni front bolnica u kojoj ću se poroditi.

*Tekst je originalno objavljen 30.01.2019.