5 dana u Minhenu sa malom decom

Pored Budimpešte, Minhen je idealan evropski grad za putovanja s malom decom.

Minhen smo obilazili prvi put 2019.godine sa Viktorom koji je tada imao 7 meseci. Kada obilazite grad sa bebom apsolutno ste u prilici da obilazite muzeje i znamenitosti koje vas interesuju, dok beba ide sa vama i važno joj je jedino da ste vi tu. Putovanje sa decom od 1, 3 i 5 godina je sasvim drugačija vrsta putovanja. I ako takvo putovanje podredite isključivo svojim interesovanjima, verovatno ste osudjeni na propast.  😀

Photo: privatna arhiva

Vreme putovanja

Zbog slovenačkih jesenjih praznika, odabrali smo 5 dana od kraja oktobra do početka novembra. Mislili smo da će ovaj period godine biti prilično hladan, ali imali smo sreće da nas zadesi “jesenje proleće” sa temperaturama koje su išle do 19c. Bili smo smešteni kod jako dobre prijateljica Milice u Minhenu. Od naše kuće u Sloveniji do njenog stana u Minhenu, trebalo nam je nešto više od 4 sata.

Photo: privatna arhiva

 

Biberburg

Pre nego što nastavim sa tekstom, važno je da zahvalim mojoj dragoj Spo, bez čijih saveta sa njenih Instagram profila @ourlifeingermany i @visitwithkids.de ovo putovanje ne bi bilo ni upola ovoliko sadržajno. Iako me je sama Spomenka kada je videla moj plan obilazaka pitala “da li si normalna?!”. 😀

Elem, Bibeburg je veliko dečije igralište sa različitim zabavnim drvenim pentralicama. Ovaj park nalazio nam se nedaleko od stana, pa smo ga iskoristili za jutarnje umaranje dece. 😀 Ako ste jedan od “pazi, pašćeš” roditelja, bolje preskočite ovaj parkić sa veoma visokim i ne baš obezbeđenim pentralicama.

 

Wildpark Poing

Poing je park prirode smešten na oko pola sata vožnje od centra Minhena. Otvoren je u svim mesecima u toku godine od 9 do 17h. Park obuhvata ogromno imanje, 57 hektara šuma i livada. U samom parku možete sresti veliki broj jelena, srna i muflona koji njime slobodno šetaju i koje možete hraniti. Osim ovih životinja u parku žive i medvedi, bizoni, rode, rakuni, vukovi, orlovi, lisice, konje, magarci, koze, ovce i mnoge druge životinje.

Photo: privatna arhiva

Park ima i veliki broj igrališta za decu sa različitim spravama i zanimacijama, od raznih tobogana, vodenih prskalica i pentralica. Jedan deo parka zauzima i livada sa mnoštvom klupa i stolova. Ovde možete doneti hranu naručenu u obližnjem restoranu ili napraviti piknik sa hranom i pićem koje ste lično doneli.

Cena ulaznica u ovaj park je 10e za odrasle i 6.5e za decu (3-14godina). Mi smo u parku proveli oko 5 sati i slobodno možete ostaviti ceo jedan dan za njegov obilazak.

Photo: privatna arhiva

 

Znamenitosti grada

Drugi dan iskoristili smo da prošetamo do centra i obidjemo glavni trg Marienplatz baš u vreme kada se odigravala “predstava” na glavnom satu na trgu. Nakon šetnje po glavnoj ulici, spustili smo se do velikog gradskog parka English garden-a. Na samom početku parka gledali smo čuvene surfere koji u svako doba godine surfuju po reci Isar.

Photo: privatna arhiva

Napravili smo i pauzu na obližnjem dečijem igralištu, a onda produžili do velikog Beer garden-a. Ovo je zapravo restoran/pivnica nadomak kineskog tornja, koji se takodje nalazi u okviru gradskog parka. Hranu i piće uzimate sa obližnjih štandova i možete da jedete za nekom od brojnih klupa, ali i napravite mini predah u obližnjem dečijem igralištu. Ako vam se čini da su igrališta na svakom koraku, u pravu ste. Minhen je grad zaista posvećen deci i porodicama.

Posle ručka peli smo se na toranj na brdu u okviru parka, a nakon toga sedeli na travi i upijali jesenje sunce do kraja ostatka dana. Ovo je bio jedini dan kada smo obilazili Minhen metroom, što je samo po sebi bilo zabavna aktivnost za decu.

Photo: privatna arhiva

 

Playmobil Fun Park

U okolini Nirnberga, na manje od 2 sata od centra Minhena nalazi se Playmobil Fun Park. Razmišljali smo da posetimo Legoland, ali čitajući recenzije shvatili smo da je ovaj park pogodniji za malce, dok je Legoland više za uzrast 6+ godina. U ovom parku ulaz plaćaju odrasli i deca starija od 3 godine po ceni od 17.9e. Park radi od 9 do 18h i obavezno izdvojite ceo dan kako biste uspeli da ga obidjete.

Photo: privatna arhiva

Sam park je podeljen na mnogo celina, deo sa dinosaurusima, vilama, piratski deo,… A aktivnosti koje možete da isprobate su broooojne. Od vožnje kartinga, splavarenja na skeli, vožnje pedaline, igranja u pesku, vodi, do neizostavnih najrazličitijih tobogana i pentralica.  

U okviru samog kompleksa nalazi se restoran u kom po zaista niskim cenama možete da napravite predah i odmor. I za nas i za decu ovo je bio jedan od najlepših dana. Sasvim sigurno, ovo je jedan od najinteresantnijih zabavnih parkova koje možete da obidjete sa jako malom decom.

Photo: privatna arhiva

 

Igraonica Wichtelwerk

Sledećeg dana najavili su kišu, pa smo odlučili da se sa Spomenkom i njenom ekipom nadjemo u igraonici na zatvorenom. Wichtelwerk je velika dečija igraonica sa velikim delom za igranjac, i manjim kafićem predvidjenim da roditelji (eventualno) popiju kafi. Hvala Gagi što je Spo i meni to pošlo za rukom. 

U igraonici možete biti u terminu 10-14h ili 15-19h, a cena je za decu 1-2g 6e, za decu 3-11g 12e i za odrasle 8e. Sjajno mesto ukoliko želite da prekratite kišovito i hladno vreme brojnim trambolinama i toboganima.

Photo: privatna arhiva

 

Terme Erding

Najveće terme na svetu nalaze se nedaleko od Minhena, i mi smo kao veliki obožavatelji ovakve zabave morali da ih obidjemo. Ono što smo ostavili za neki drugi put (čitaj: bez dece) je najveći na svetu deo sa saunama.Cene su različite, zavise od doba dana, koliko se sati zadržavate, praznika, uzrasta dece, pa je najbolje da ih proverite  na interenetu pre obilaska, ali se pripremite na jače cene. Mi smo oko 120e platili 4.5h boravka za nas petoro.

Photo: privatna arhiva

Pošto smo bili poslednjeg dana oktobra, bazeni na otvorenom nisu radili, ali smo potrefili baš školski nemački praznik. Tako da je i pored ogroooomnog prostranstva gužva bila isto tako ogromna. Plivali smo u raznim bazenima, i spuštali se na preko 20 različitih tobogana. Od onih za najmanju decu, do onih ekstremnih, isključivo za odrasle. Postoje i tobogani na kojima se spuštate sa gumama, kao i posebni VR tobogani. Bili smo na bazenu sa talasima, nosila nas je “lenja reka”, probali različite djakuzije i lekovite vode sa mineralima i solima i sve to ispod pravih palmi.

 

Wildpark BergTierpark Blindham

Poslednji dan ostavili smo za još jedan park prirode, takodje udaljen oko pola sata vožnje od centra Minhena. Sličnog koncepta i sličnih cena kao i Poing. Ulaz za odrasle je 10e, a za decu 9e. Ono što ovaj park priorde čini posebnim jeste činjenice da ima zgradu, bivšu štalu na 3 sprata, potpuno preuredjenu u dečiju igraonicu.

Photo: privatna arhiva

I ovaj dan bio je ispunjen druženjem sa različitim domaćim i divljim životinja, vožnjama i zabavama na igralištima i u igraonici, i uživanja u šumi i prirodi. I ovde hranu možete naručiti ili za stolovima i klupama jesti svoju, a i ovaj park izdvojite slobodno za celodnevni obilazak i uživanje.

Za kraj

Bilo je ovo putovanje od samo 5 dana, ali sadržaji koje smo iskusili i mesta koje smo obišli komotno staju u aktivnosti za 10 dana. Minhen i okolina su zaista čarobni i imaju puno toga da ponude porodicama sa malom decom, i sigurni smo da ćemo se vratiti u ove krajeve. Hvala Spo na svim tips and tricks, hvala našoj Milici na više nego gostprimljivom ugodjaju, i hvala mojim zauvek najboljim saputnicima na svemu!