Budimpešta s decom

Verujem da blizina i laka dostupnost čine da Budimpešta ne zvuči kao primamljiva turistička destinacija. Iz mog iskustva,  Budimpešta je veliki grad pun sjajne zabave za različite generacije i interesovanja. Ovo je bila moja peta poseta ovom gradu, ali ovoga puta potpuno prilagođena putu sa dvoje male dece.

Prevoz i smeštaj

Zavisno od gužve na graničnom prelazu, iz Beograda je potrebno oko 4 sata do Budimpešte. Zbog daleko bolje prohodnosti, preporučujem granični prelaz Đala. Jedino o čemu bi trebalo da vodite računa je da je ovaj prelaz otvoren od 7 do 19h. Vinjetu smo platili oko 2000 dinara na Mol pumpi pred izlazak iz Srbije. Ova vinjeta traje 9 dana, što je i minimum koji možete uplatiti.

Smeštaj smo rezervisali preko sajta Booking.com  Apartman se zove Captain Joe, i nalazi se na oko 6 km od centra Budimpešte. Presudilo je to što smo u blizini smeštaja imali besplatan parking, ocena na sajtu je bila odlična (9,4), a cena prilično niska (30e noć). Stan je mali, potpuno opremljen, čist i odličan izbor za porodicu sa dvoje male dece.

Parking je u celoj Budimpešti besplatan vikendom, tako da prva dva dana putovanja nismo razmišljali o ovoj stavci, a slobodno mesto smo nalazili prilično lako. Ponedeljak i utorak su bili naši dani za plaćanje parkinga. Zavisno od lokacije i zone razlikuju se cene, ali je prosek oko 1e po satu. Problem je u tome što automati primaju samo keš i to samo u forintama i ne vraćaju kusur, a onoliko novca koliko uplatite toliko vam traje parking. Postoji i sjajna apliakcija za plaćanje parkinga, koju na žalost nismo mogli da koristimo zbog odsustva interneta.

Ostrvo Margit

Subotu smo rezervisali za uživanje na Margitinom ostrvu (Margaret island), koje je ime dobilo po istoimenoj princezi, ćerki kralja Bele IV koji je vladao zemljom u 13.veku. Ovo ostrvo nalazi se na samom Dunavu, izmešu Budima i Pešte, i predstavlja zelenu oazu za uživanje i odmor. Ostrvo je dugačko 2,5 km i prilagođeno porodicama. Puno je stazi za šetnju, livada idealnih za piknik, i sportskih terena. Možete obići japanski vrt, popiti kafu s pogledom na Dunav, ali i iznajmiti i voziti kvadricikle.

Najviše vremena proveli smo u dečijem parkiću. Mađari su majstori parkića, imaju ih po celom gradu, i prilagođeni su različitim uzrastima. Parkić na ovom ostrvu je jedan od najvećih koje smo videli u gradu i uživali u njemu puna 2 sata.

Privatna arhiva, Margit ostrvo

Hari Poter kafić

Prvo veče u Budimpešti sačuvali smo za posetu ovom jedinstvenom mestu. Kafić Flying Broom za čas će vas uvesti u magiju serijala o Hariju Poteru. Na samom ulazu možete da obučete ogrtače ili isprobate neki od čarobnjačkih šešira. Meni je prilagođen magiji mesta, pa su i hrana i piće takođe magični. Mi smo probali penušave napitke, a Viktor je svoj napravio sam od različitih epruveta koje je dobio. Kafić ne radi ponedeljkom i utrokom, a u subotu, kada smo ga mi posetili, imali smo priliku da gledamo i mađioničarski šou. Posetu obavezno rezervišite preko sajta repulosepru.hu.

Privatna arhiva, Flying broom

Tropikarijum

U nedelju ujutru zaputili smo se u Tropikarijum, smešten u okviru velikog šoping centra, udaljenog od centra Budimpešte. Stigli smo 10-ak minuta pred samo otvaranje i dočekao nas je ogroman red ljudi, uglavnom sa decom. Srećom, čim su se blagajne otvorile, red je išao brzo. Tropikarijum je mesto na kome na jednom mestu možete videti životinje iz tropskih predela sveta, a predstavlja jednu od najpoznatijih turističkih atrakcija. Najpoznatiji je veliki tunel, dok hodate tunelom iznad vas plivaju ajkule, raže i druge morske životinje.

Deca mlađa od 4 godine ne plaćaju ulaz, a ulaznice smo za dvoje odraslih platili oko 13e. Iako pun atrakcija, Tropikarijum se obilazi relativno brzo, pa su 2 sata dovoljna da izdvojite za posetu ovom mestu.

Privatna arhiva, Tropikarijum

Privatna arhiva, Tropikarijum

Vožnja turističkim autobusom-brodom

RiverRide predstavlja jedinstveno vozilo kojim se vozite i kopnom i rekom. Autobus kompanije RiverRide se pred vašim očima i dok sedite u njemu transformiše u brod kojim plovite Dunavom.

Možete da izabere kraću turu koja traje oko 50 minuta ili dužu koja traje oko sat i po vremena. Mi smo izabrali kraću turu i platili 28e za 2 karte za odrasle (deca do 6 godina ne plaćaju kartu).  Dok se vozite Budimpeštom ili plovite Dunavom vodič na engleskom i mađarskom priča vam o istoriji i zanimljivostima ovog grada. Sama tura nije posebno interesantna, ali činjenica da se vozite ovakvim prevoznim sredstvom čini doživaljaj neverovatnim.

Privatna arhiva, RiverRide

Minipolisz- dečiji grad

Minipolisz predstavlja grad u malom prilagođen deci. Ovde se deca mogu upoznati sa različitim aktivnostima i zanimanjima kroz interaktivne uređaje prilagođene njihovoj visini.

Sve ono što je inače rezervisano za odrasle, ovde je dostupno deci. Potpuno opremljena kuhinja sa svim uređajima i namirnicama, super market u kome se dete može oprobati u ulozi kako kupca, tako i prodavca, ili radio na kome dete može samo da vodi svoju emisiju ili pušta muziku. Gašenje požara vatrogasnom opremom, lečenje životinja u veterinarskoj ambulanti ili izbor i prodaja cveća u cvećari i još mnogo, mnogo različitih zanimanja čekaju vas u ovom gradu. Viktoru se najviše dopao deo u kome je mogao da  se oproba u muženju krave, Mila je jurcala i dirala sve što joj dođe pod ruku, a verujem da će svaki mališan naći zabavu baš za sebe na ovom mestu.

Kupili smo komplet ulaznica za vikend za 2 odrasle osobe sa 2 deteta i koštao je 17e. Cene su niže radnim danima, ali vodite računa da Minipolisz ne radi ponedeljkom i utorkom.

Privatna arhiva, Minipolisz

Srednjovekovni restoran

Restoran Sir Lancelot nalazi se u centru Budimpešte i osmišljen je kao restoran iz srednjeg veka. Enterijer, odeća zaposlenih i sam meni inspirisani su ovim vremenom. Hrana se služi u limenim pladnjevima, ahranu dobijate u komadima mesa, voća i povrća, baš kao da se nalazite u sred nekog filma posvećenom ovom vremenu. Ono što je posebno interesantno, od pribora dobićete kašiku i nož, ali ne i viljuške, koje se tada zaista nisu koristile. U jednom trenutku svetla su se pogasila, i imali smo priliku da između stolova pratimo šou izvođača sa vatrom.

Restoran je dosta skup, za naše standarde, tanjir za dvoje (sa kog bez preterivanja mogu da se najedu 4 odrasle osobe), porcija krompira i 4 pića koštala su skoro 70e. Rezervacije su poželjne zbog velike popularnosti ovog mesta, i možete ih izvršiti telefonskim pozivom restoranu.

Privatna arhiva, Sir Lancelot

Zoološki vrt

Treći dan bio je rezervisan za posetu budimpeštanskom zoološkom vrtu. Ovo je bio prvi put da vodimo decu u zoološki vrt, jer su uslovi beogradskog zoo vrta ispod svakog minimuma za dostojanstveni život životinja. Iako ne mislim da je ovaj način čuvanja životinja ispravan, bilo je daleko lakše i prijatnije da posetimo budimpeštanski zoološki  vrt na kome životinje imaju mnogo više prostora za kretnju.

Privatna arhiva, Zoo vrt

4 ili 5 sati šetali smo ovim ogromnim prostranstvom. MIla se vozila u kolicima, Viktor je stajao na nastavku za kolica, ali i pored ovih olakšica pošteno smo se kolektivno umorili. Deo sa tropskim životinjama bio je privremeno zatvoren u vreme naše posete, ali nismo previše žalili zbog posete Tropikarijumu prethodnog dana. Većinu poznatih, velikih životinja o kojima su do sada slušali samo priče, uspeli smo da vidimo. Žirafe, slonovi, lavovoi, tigrovi, nosorozi, samo su neki od stanovnika ovog velikog zoološkog vrta.

Porodičnu kartu za 2 odrasle osobe i 1 dete (deca ispod 2 godine ne plaćaju ulaz) platili smo oko 21e.

Privatna arhiva, Zoo vrt

Trg heroja i Ribarski bastion

Pošto smo i Gaga i ja nekoliko puta imali priliku da obiđemo Budimpeštu, odlučili smo da posete znamenitostima svedemo na minimum. Trg heroja nalazi se u blizini Zoološkog vrta, pa smo iskoristili priliku i prošetali njime kasnije tog dana. U blizini ovog trga nalaze se i Muzej savremenih umetnosti, Muzej lepih umetnosti, i zamak Vajdanhunyad, kao i veliki park.

Privatna arhiva, Trg heroja

Na drugom kraju grada, u brdovitom Budimu nalazi se Ribarski bastion (Fisherman’s bastion). Kule i zidovi ovog mesta podsećaju na srednjovekovno utvrđenje, ali je zapravo sam bastion projektovan krajem 19.i početkom 20.veka. Sa ograde utvrđenja pruža se pogled na zgradu mađarskog parlamenta, jednu od najpoznatijih građevina Budimpešte.

Privatna arhiva, Fisherman’s bastion

 

Centar naučnih čudesa

Palace of Wonders predstavlja neverovatan spoj muzeja nauke, tehnike, igre i iluzije, i njime smo počeli naš četvrti dan boravka u Budimpešti. Ovde možete da se oprobate u hemijskim eksperimentima, proverite kako funkcionišu zakoni fizike ili dopunite svoje znanje o svemiru, a sve to kroz brojne igre i interaktivne postavke ovog centra. Sve je prilagođeno deci i detaljno objašnjeno i predstavlja sjajan način da dete uvedete u svet nauke. Verujem da mlađi osnovci najviše uživaju u ovom jedinstvenom mestu, ali sve što može da se dotakne i isproba u našem slučaju dobro prolazi kod dece. Zapravo, toliko dobro prolazi da su nam skoro 4 sata za obilazak bila malo. Ulaznice za dvoje odraslih sa dvoje dece koštaju 17e.

Privatna arhiva, Palace of Wonders

Park tobogana i Citadela

Gellert Hill Slide park je parkić na otvorenom namenjen deci. Parkić je otvoren i besplatan za sve. Tobogani različitih visina i oblika nalaze se na ovom predivnom mestu.

Privatna arhiva, Silde park

Samo utvrđenje sa spomenikom treuntno je zatvoreno zbog renoviranja. Mi smo se svakako peli stepenicama dokle je put dozvoljavao, kako bismo uhvatili što lepši pogled prema Dunavu i Peštanskom delu grada.

Privatna arhiva, Citadela

Szimpla kert, pub i mnogo više od toga

Szimpla kert osim što je ogroman pub, predstavlja i umetnički kvart. Kada koja je ujedno i dvosed, grafiti i biljke svuda oko vas ili stari automobil u kome možete popiti piće, čine atmosferu ovog mesta jedinstvenom. Iako Szimpla kert, naravno, nije namenjen deci, oboje su uživali u trčanju kroz ceo prosto ovog eklektičnog pub-a.

Privatna arhiva, Szimpla kert

Zoo cafe

Potpuno jedinstveno i nezaobilazno mesto koje morate posetiti je Zoo cafe. Preko broja telefona rezervišete svoju posetu. Gosti u Zoo cafe ulaze u turama na po sat i po vremena. Kada zauzmete svoja mesta i naručite piće, radnici do vašeg stola donose jednu od životinja, stanovnika ovog kafića. Svaka životinja se kod vas zadržava oko 10 minuta, uz prethodne precizne instrukcije zaposlenih. Imali smo priliku da za svojim stolom ugostimo kameleona, zeku, morsko prase, kornjaču i guštera (bradatu agamu). Osim ovih životinja mazili smo i mace koje slobodno šetaju po kafiću, a videli smo i još tukane, guštere i paukove koji su bili u kavezima i terarijumima. Cene pića su nešto skuplje, ali se ulaz na ovo fantastično mesto ne plaća.

Privatna arhiva, Zoo cafe

Bazeni Aquaworld

Peti dan našeg boravka u Budimpešti ostavili smo ceo za obilazak termalnih bazena akva-parka Aquaworld. Ovo je ujedno i hotel, ali karte za ulazak na baezene možete kupiti i ako niste gosti hotela. Zbog tople, termalne vode, bazeni su otvoreni tokom cele godine. Ovde možete uživati u unutrašnjim i spoljašnjim bazenima, sauni, đakuziju, bazenu sa talasima, skakonici,… Za malu decu postoji izdvojen deo sa toboganima, ali tu je i nekoliko velikih tobogana za starije, tj.više od 130 cm. Ovde se nalaze i dečija igraonica i restoran, pa ceo dan možete biti na ovom mestu. Ovo je ujedno i jedino mesto na kome su nam tražili covid propusnice.

Privatna arhiva, Aquaworld

Celodnevne ulaznice za dvoje odraslih i 1 dete (deca mlađa od 2 godine ne plaćaju ulaz) je 41e.

Privatna arhiva, Aquaworld

Za kraj

Posebnu zahvalnost dugujem Fb grupi Putovanja s djecom, čiji su saveti i ovog puta učinili naše putovanje i lakšim i lepšim. Ako razmišljate da li da posetite Budimpeštu sa decom, ne razmišljajte više, samo sačuvajte ovaj blog umesto puškica.