Moj treći porodjaj

Sve u vezi sa trećim porodjajem bilo je posebno. Pripremu za porođaj sam ovoga puta slušala “sa druge strane katedre”, odnosno vodila je trudnicama. Držala sam i prenatal jogu i sebi i njima. Zapravo, cela atmosfera je nekako od starta bila postavljena tako da ovog puta ja vodim celu priču. Odlično sam se osećala celu trudnoću, i nosala stariju decu sve vreme. U 8-om mesecu trudnoće sam i putovala u Egipat i generalno je trudnoća prošla aktivno i u dobrom osećaju.

Pred kraj treće trudnoće

Imala sam dva termina porodjaja. Prema poslednjoj menstruaciji 5.jun, i prema nekoj mojoj računici 14.jun. Odlučila sam da za neki okvirni termin izaberem 10.jun. To je bio datum izmedju dva predvidjena datuma. 

Kao mama dvoje male dece, celu trudnoću bila sam dosta zauzeta. Takođe, 26.maja završila sam obuku za instruktora masaže beba i obećala Filipu u stomaku da ću posle te obuke odmarati. Računala sam da imam neke dve nedelje za mir- bez obaveza.

Medjutim, to mi nije bilo dovoljno! Kako sam završila sa obukom, tako me je spopao elan za daljim radom. Poslala sam drugaricama koje imaju bebe, kako bismo mogle da počnemo sa obukom u kojoj bih ja njima bila instruktor masaže beba, u cilju pisanja mog završnog rada. Tada se Filip “naljutio” na mene, jer nisam ispunila predjašnji dogovor. Svoju ljutnju mi je iskazao ispadanjem krvavo-sluzavog čepa, 26.maja uveče. Shvatila sam njegovu “poruku” i odmah pisala drugaricama da otkazujemo obuku i da ja odlažem pisanje završnog rada za leto.

Dodatna muka bilo mi je nezavršeno kupatilo. Za njega smo se, naravno, mesec dana unazad preganjali sa majstorima. Zamolila sam Filipa da se još malo strpi, da sam razumela poruku koju mi je poslao i da sačeka makar da završe kupatilo. Tako je i bilo, dan ili dva kasnije, radovi u kupatilu bili su konačno gotovi. Nakon toga, ja sam se primirila, čvrsto rešena da ovoga puta ispunim svoj deo dogovora.

Photo: Milica Dimić

Prvi znaci za početak porođaja

30.maja u pola 5 ujutru probudilo me je nešto mokro u krevetu. Delovalo je kao da sam se upiškila, što mi se nikada u trudnoći nije desilo. Trebalo mi je par minuta da shvatim da mi je naprsao vodenjak. Kako nikakve propratne simptome nisam imala, samo sam promenila posteljinu i nastavila da spavam.

Nakon toga, svo četvoro smo ustali po uobičajenom rasporedu oko 7-8. Osluškivala sam kontrakcije, ali nije ih bilo ni u naznakama. Vodenjak je nastavio da curka, a tečnost je bila providna, pa sam bila skroz opuštena. Nazvala sam babicu da joj kažem koja je situacija, i rekla sam da se nadam da će beba sačekati bar još 2 dana da počne jun. Nešto mi se nije svidjalo da datum rodjenja bude kraj meseca. Takođe, priželjkivala sam se da će imati baš svoj dan, jer su tih dana važni datumi oko nas (rodjendani mojih roditelja i naša godišnjica braka). Kao da se ja išta pitam…

Još uvek mama dvoje dece

Elem,bio je ponedeljak, a moji roditelji su zbog svojih rodjendana uzeli slobodan dan na svojim poslovima. Zvali su nas da dovedemo decu kod njih. Ja sam pristala, ali sam taj odlazak odlagala u iščekivanju kontrakcija koje nisu počinjale.

Taj dan prošao je uobičajeno. Gaga je radio, a ja sam jurcala sa decom. Oko 5 sati, kako se nikakve promene nisu desilo, Gaga je odveo decu kod mojih roditelja. Za to vreme, ja sam otišla u šetnju do kule Gardoš. Bila sam svesna da mi je ovo poslednja šetnja kao majke dva deteta, i da nam se trenutak upoznavanja bliži. Jela sam sladoled i šetala kejom. Sve vreme sam mazila stomak i osećala bebine udarce. Upijala sam svesno  trenutke u kojima smo još uvek 2 u 1 beba i ja.

Oko 7 smo bili u stanu Gaga, babica i ja. Dogovorili smo se sa njom da dodje da me pregleda, da potvrdimo da je sve u redu. Bila sam otvorena 2 cm, srčani tonovi bebe bili su uredni, a kontrakcije još uvek nisam osećala. Pozdravili smo se sa babicom i otišli do mojih roditelja, planirajući da i mi sa decom prespavamo tamo.

Photo: Milica Dimić

Porođaj se zahuktava

Oko 9 uveče sedeli smo sa mojom mamom u dnevnoj sobi i pričali. Za to vreme, moj tata je uspavljivao Viktora i Milu. Tada sam počela da osećam kontrakcije. Bile su lagane i mogla sam da govorim. Ponašala sam se najnormalnije pred mamom, jer nisam želela da je plašim, a i još uvek sam bila nesvesna koliko smo blizu upoznavanju sa Filipom. Ubrzo nam se pridružio i moj tata. Nastavili smo da ćaskamo u četvoro, kao da se ništa ne dogadja. 

Oko 10 uveče Gaga i ja smo otišli da legnemo, nadajući se da će se sve stišati. Medjutim, već pola sata kasnije shvatila sam da se kontrakcije samo pojačavaju i da je bolje da se vratimo u stan. Rekli smo mojim roditeljima da osećam neko komešanje u stomaku. Umirili smo ih rečima da verovatno nije porodjaj još uvek počeo, ali da je sigurnije da budemo u našem stanu za svaki slučaj.

Kod kuće su se kontrakcije intenzivirale i prijalo mi je jako da mi Gaga pritiska kukove, odnosno radi “hip squeeze” dok traje kontrakcija. Već smo zajedno prošli moj prvi porodjaj, pa drugi porodjaj- odnosno prvi kućni. Znala sam da u trećem porodjaju, neće biti nikakvih novosti za njega, pa sam mu rekla da bih volela sada da mi ovog puta olakša i fizički, tj.da nauči neku tehniku za obezboljavanje porodjaja. Gaga je oberučke prihvatio ovaj moj predlog i naučio famozni hip squeeze. Bila sam sa babicom na vezi i rekla joj da su kontrakcije krenule, ali da nema potrebe da dolazi, jer još uvek nisu previše intenzivne.

Porođaj iz mašte

Maštala sam nekoliko dana unazad o svom idealnom porodjaju. Priželjkivala sam da se dogodi u toku noći, dok starija deca spavaju u spavaćoj sobi. Shvatila sam da mi sada fali jako malo do tog idealnog scenarija i da žarko želim da deca budu tu. Gaga je racionalno pokušao da mi objasni da nije dobro da ih sad dovodi. Rekao je da postoji realna mogućnost da se porođaj desi ujutru, a da oboje nismo sigurni koliko je pametno da oni budni budu tu, prvenstveno zbog mene i mog fokusa na porodjaj.

Kada sam mu treći put ponovila da ipak želim da deca budu tu, Gaga je shvatio moju odlučnost u nameri i rekao da ide po decu do mojih roditelja. Proverio je sa mnom da li sam svesna da ću ostati sama sledećih 45 minuta i da li sam sigurna da mi je to ok. Rekla sam da jesam, da snažno u sebi osećam da mi je važno da deca budu tu. Bilo je oko pola 12 kada je Gaga otišao.

Rođenje uz starijeg brata i sestru

Slušala sam muziku, napravila čaj i trudila se da se opustim u kontrakcijama. Javila sam babici da bi mogla polako da kreće ka meni. 

Gaga je iz kola telefonom rekao mojim roditeljima da mi je jako važno da deca budu sa mnom, da dolazi po njih kolima i da će ih samo u pidžamama smestiti u auto. Mama je zbunjeno pokušavala da ga odgovori, a tata je samo slegao ramenima, dobro poznajući “Jelenu i njene ideje”.

Viktor je sve vreme spavao, a Mila se probudila pri prenošenju iz kola u naš stan. Tada sam ja legla s njom u krevet, ne bi li nastavila da spava. Prijalo mi je da se u kontrakcijama mazim s njom, inače, jako maznom i nežnom devojčicom, a ubrzo je i zaspala. Ispunila sam sebi želju. Naša deca su spavala, dok smo mi čekali njihovog brata da odluči da nam se pridruži.

Photo: Milica DImić

Došla je babica

Oko pola sata iza ponoći došla je babica. Namestili smo joj krevet u dnevnoj sobi, misleći da imamo još vremena i da će moći da odspava. Njihala sam se i pokušavala da opustim telo . Babica me je pitala “da li sada upravo imam kontrakciju?”. Iskreno sam odgovorila sam da nisam sigurna, da su postale jako učestale, da se lepe jedna za drugu, i da nisam sigurna kada je kontrakcija, a kada pauza. Babica je prokomentarisala da postoji mogućnost da se veoma brzo otvaram, ako su kontrakcije tako snažne i česte. Predložila sam joj da me pregleda i iskreno se iznenadila i obradovala, kada mi je rekla da sam otvorena 7 prstiju.

Neko vreme sam bila pod tušem, dok mi je Gaga krsta polivao toplom vodom, što mi je jako prijalo. Nakon tuša vratila sam se u dnevnu sobu i većinu vremena provodila sam na krevetu “na sve četiri”. Najčešće sam kontrakcije provodila uz Gagin pritisak rukama na kukove. Polazilo mi je za rukom da se dobro opustim u pauzi između kontrakcija. Zapravo, toliko dobro da sam u jednom trenutku i zaspala u jednoj pauzi. Vreme u porođaju se rasteže, usporava i ubrzava, i sve se dešava u nekom izmenjenom stanju svesti, kada se porođaj intenzivira. Mislim da ne bih ni bila svesna činjenice da sam zaspala, da nemam fotku u Gaginom telefonu koja svedoči o tome.

Ceo porođaj sam bila prilično tiha. Ne, zato što sam se trudila da suzbijem glas, već zato što nisam imala potrebu za puštanjem glasa. Bila sam gotovo nečujna, dok u jednom trenutku nisam osetila nešto nalik naponu, zapravo više neko vučenje između nogu, i za to vreme puštala sam instinktivno neki stenjajući glas.

Filip je stigao

Sledeći svoj unutarnji poriv objavila sam Gagi i babici “Idemo pod tuš!” i žurno sam otišla do toaleta. Njih dvoje su polako došli za mnom. Gaga mi je ponovo polivao krsta toplom vodom. Babica je stajala na ulazu u toalet i tiho prokomentarisala da bi bilo dobro da sam okrenuta zadnjicom njima, a ne licem. Iz nekog polutransa, čula sam šta govori i na kolenima se okrenula licem prema ćošku tuš kabine, ostavljajući zadnjicu okrenutu njima dvoma.

Usledio je napon, nakon koga sam rodila glavu. Tuš je radio, a Gaga nije mogao od mene da priđe da ga isključi, pa sam ga ja napola u bunilu, a napola svesna zatvorila, kako ne bi kapao bebi po glavi. Babica mi je prišla, i ja sam u sledećem naponu rodila celu bebu, koju je ona prihvatila i odmah je predala meni u ruke. Držala sam ga u naručju, gledala i ponavljala mu “Kako je ovo bilo lako, ljubavi moja!” 31.maja u 2:15 ujutru, u tuš kabini, pored brata i sestre koji su spavali u susednoj sobi, rodio se Filip Krstić, 3,5 kg i 51 cm čiste ljubavi.

Ubrzo mi je na pamet palo da se nalazimo u kupatilu, gde je prozor otvoren i da je njemu sigurno hladno. Gagi i babici sam objavila “Idemo u dnevnu sobu!”. Babica mi je rekla da se malo pogurim zbog pupčane vrpce koja je i dalje spajala moje i njegovo telo. I tako sam ja, sveže porođena sa sve bebom u naručju odšetala do kreveta u svojoj dnevnoj sobi.

Photo: Privatna arhiva

Prvi trenuci sa Filipom

Ležali smo zajedno na krevetu sa pupčanom vrpcom koja je još uvek pulsirala. Iako je već prešao u ovu našu dimenziju, ta izuvijana nit nas je još uvek vezivala. Gledala sam u ovo moje čudo od krvi i mesa i osećala ogroman ponos zbog savršene sinhronizacije u kojoj smo se našli u prethodnim satima. On je bio dovoljno snažan da vodi porođaj, a ja dovoljno spremna da ga čujem, da ga pratim i da mu se prepustim. Bila je to neometana ritualna igra mame i bebe. Bio je to ples koji je vekovima utkan u naš DNK. Savršeno uigran i savršeno skladan ples.

Bio je na mojim golim grudima, slušao moje srce, osećao miris moje kože, dodirivao me svojim ručicima i sikio. Bila je topla noć kasnog proleća bilo je tiho i mirno. Svetlela je samo stona lampa u dnevnoj sobi, a FIlip se polako navikavao na život u novom obliku. Imao je sve vreme ovog sveta za to.

Nakon toga usledio je “regularan protokol”. Gaga je presekao pupčanu vrpcu, pa smo Filipa stavili na njegove gole grudi. Ja sam otišla da se tuširam, a nakon toga sam i rodila posteljicu. Nijednu ogrebotinicu nisam imala, i bila sam puna snage. Pozdravili smo se sa babicom i otišli u spavaću sobu da odremamo kod bate i seke.

Photo: Privatna arhiva

Život u petorci

Viktor se prvi probudio, i odmah krenuo da prelazi u naš krevet. Pozvala sam ga da uđe pod pokrivač, ali da bude pažljv, jer je tu i bata koji je izašao iz stomaka. Zbunio se, ali me je tiho poslušao. Tako je bilo i sa Milom nekoliko minuta kasnije. Bili su topli od sna, zbunjeni, nežni i radoznali dok su posmatrali svog, samo 5 sati starog, mladjeg brata. Nastavili smo jutarnje maženje i sada, 5,5 meseci kasnije, dok ovo pišem, osećam kao da to maženje nikada nismo ni prekidali.