Septembar na Kipru

KADA SMO PUTOVALI

Za naše putovanje odabrali smo dve nedelje u drugoj polovini septembra. Tačnije period od 12-og do 26-og septembra. Tražili smo mesto koje će u ovom periodu biti još uvek veoma toplo i zajednički odabrali Kipar. Prosečne maksimalne temperature bile su između 28c i 31c u ovom periodu. Ono što tada nismo znali je da su na Kipru još uvek jako velike gužve u ovo doba godina, pa bismo za sledeće letovanje sigurno odabrali oktobar.

KIPAR U DOBA KORONE

Za ulazak na Kipar potrebno je da online popunite Cyprus Flight Pass ili da ste primili 2 doze jedne od sledećih vakcina: Pfizer-biontech, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Moderna, Sputnik V, Sinopharm I Sinovac.

Ukoliko niste vakcinisani potrebno je da imate dva negativna PCR testa. Od čega prvi 72 sata pre leta, a drugi odmah po sletanju na aerodrom. Testiranje se obavlja o trošku putnika, a vreme do dobijanja rezultata mora se provesti u samoizolaciji. Od ovih pravila izuzeta su deca uzrasta do 12 godina.

Maske se nose u zatvorenom prostoru. Za neke prodavnice, kao što je Lidl na primer, potrebno je da pokažete potvrdu o vakcini pre ulaska u objekat.

AVIO KARTE

Do Kipra se lako dolazi letom Beograd-Larnaka. Ovu rutu voze dve avio kompanije, Air Serbia I Wizz Air. Mi smo izabrali jeftiniju varijantu I leteli kompanijom Wizz Air.  Let traje malo preko 2 sata.

Pošto se radi o jeftinoj avio kompaniji, naš besplatan prtljag bili su samo rančevi, a mi smo uz rančeve doplatili i dva kofera za ručni prtljag. Ukupna cena naših karata i prtljaga u oba smera bila je oko 30 hiljada dinara, ili oko 250 evra.

Kao i uvek uzeli smo porodično osiguranje za sve dane puta. Dunav osiguranje sa dodatkom kovid osiguranja za nas četvoro za 14 dana koštalo je oko 50evra.

Photo: Privatna arhiva

LOKACIJA

Iako je Kipar veliko ostrvo i različiti njegovi delovi kriju različite znamenitosti, mi smo se odlučili za drugačiji, pasivniji tip odmora. Sa dvoje jako male dece, odlučili smo da nam je najvažnije da dane provodimo na plaži. Odabrali smo da budemo u blizini Aja Nape, na jugoistočnom delu ostrva, gde su i najlepše plaže.

SMEŠTAJ

Pošto je u septembru još uvek sezona na Kipru, a Aja Napa turistički centar, kako zbog plaža, tako i zbog noćnog života, smeštaj u samom gradu bio je jako skup. Planirali smo da sve dane našeg boravka imamo iznajmljen automobil, pa je 15-ak minuta vožnje do plaža bila sasvim prihvatljiva razdaljina.

Bili smo smešteni u mestu Paralimni. Smeštaj koji smo našli bio je jedan od jeftinijih, a nalazio se u kompleksu Great Kings Resort. Ogroman stan od 80 kvadrata sa dve spavaće sobe, potpuno opremljenom kuhinjom, kupatilom, dnevnom sobom, terasom i mogućnošću korišćenja spoljnog bazena u kompleksu koštao je 57evra za noć. Inače na putovanjima iznajmljujemo smeštaj od 20-30 kvadrata, ali pošto je ovaj ogromni i sjajno sredjeni apartman zbog lokacije bio jedan od najpristupačnijih, odabrali smo njega i dve nedelje uživali u stanu daleko većem od stana u kojem živimo u Zemunu.

Photo: Privatna arhiva

RENT A CAR

Ova stavka bila nam je jako problematična. Nismo uspevali da nadjemo kompaniju koja bi nam kola iznajmila na 2 nedelje za manje od 450 evra, plus je trebalo za jedno dečije sedište da doplatimo 10-20 evra po danu (!!!). Tome dodajte, naravno, i oko 1000e koje se ostavljaju kao depozit agenciji u slučaju da se desi bilo kakvo oštećenje kola.

To je naravno bio preveliki iznos. Lutajući očajna po bespućima interneta slučajno sam naišla na malu kompaniju http://www.cyprus-car-rentals.net/ Dve nedelje rentiranja kola kod njih je koštalo 350 evra, a dečija auto-sedišta smo dobili besplatno. Dodatno smo oduševljeni Kostom, Bugarinom koji radi za ovu kompaniju, i savršeno govori srpski jezik.

Takođe, depozit smo ostavili u iznosu od 350evra. Sticajem srećnih okolnosti, dobili smo bolja kola od onih koja smo rezervisali za istu cenu, jer ta rezervisana ipak nisu bila dostupna. Tako smo umesto male nissan micra-e uživali u velikom citroen-u multispace. Prešli smo oko 700km i potrošili 75evra za gorivo.

Photo: Privatna arhiva

PLAŽE

Posetili smo 7 plaža. Plaže u ovoj regiji imaju plavu zastavicu, kristalno čisto, tirkizno, toplo more i sitni pesak. Na svakoj plaži suncobran i ležaljka koštaju po 2,5 evra (dakle, komplet 2 ležajke I suncobran je 7,5 evra), i najčešće uz račun dobijete i šifru za wifi za tu plažu.

Plaže koje smo mi posetili su Konnos bay, Fig tree bay, Nissi, Makronissos, Glyki Nero, Landa i Ammos Kambouri.

Najviše smo uživali na Ammos Kambouri plaži i na nju se vratili čak tri puta. Iako najmanja, ova plaža je svaki put imala jako malo posetilaca, pa smo uživali u tišini.

Photo: Privatna arhiva

Nissi i Makronissos su najveće plaže sa najlepšom bojom mora, ali teško da ćete u sezoni na njima naći tiho mesto.

Temperatura vode je savršena. More je toplo, da ne poželite nikada da izadjete iz njega one sekunde kada se potopite, ali nije neprijatno vruće. Mi smo veliki ljubitelji peščanih plaža što zbog ličnih preferencija, što zbog činjenice da Viktor može satima da se igra u pesku, pa je ovaj deo ostrva na kojem su plaže isključivo peščane bio savršen izbor za nas.

Photo: Privatna arhiva

NIKOZIJA

Nikozija je glavni grad Kipra, oko sat vremena voožnje udaljen od Aja Nape. Kao što vam je verovatno poznato ceo Kipar podeljen je na grčki i turski deo. Takodje sama Nikozija podeljena je na adimistrativnom granicom. Veče pre posete Nikoziji istraživali smo šta nam je potrebno za ulazak u turski deo. Videli smo da je i pored vakcine neophodan test, i odustali od posete, jer smo mislili da treba da doplaćujemo oko 150evra za 2 PCR testa. Ono što smo saznali na licu mesta, (ali bilo je već kasno, jer smo pasoše ostavili u smeštaju) je da smo mogli da uradimo brze testove koji koštaju samo 5 evra po osobi. Ali dobro, naučili smo da svako putovanje mora da ima bar po jednu ispalu, ova je bila naša.

Photo: Privatna arhiva

Posetili smo opštinski muzej Leventis, ulicu Ledra, Famagusta kapiju i šetali se i gubili u ulicama ovog grada. Sama Nikozija nije fascinantan grad koji morate obići, ali zbog same činjenice da je glavni grad, i to podeljen grad, velike i burne istorije, predstavlja važnu stanicu na mapi Kipra.

Photo: Privatna arhiva

SELA

Posetili smo i dva sela u okolini Nikozije. Skarinou, malo selo sa kamenim kućama i Pano Lefkara, selo koje nas je potpuno oduševilo. Ovo selo poznato je po proizvodnji čipke, i oduševiće vas, ako izaberete da se izgubite u njegovim fenomenalnim uskim, kamenim ulicama.

Photo: Privatna arhiva

Farma magaraca Golden Donkeys Farm nalazi se u u blizini, ali na žalost, tog dana zbog kiše nije radila.

MUZEJ SKULPTURA

Park skulptura u Aja Napi otvoren je 2014.godine i tada je imao 17 skulptura. Danas, muzejska zbirka broji više od 200 skulptura iz celog sveta. Ulaz u ovaj neobičan muzej je besplatan.

Najoduševljiniji posetom bio je Viktor koji je sve vreme trčao, upirao prstom i vikao “Mama, tata, dodjite, vidite kako je ovo interesantno!”

Photo: Privatna arhiva

U produžetku ovog parka nalazi se I kaktus park, pa šetnju možete nastaviti ovom svojevrsnom “botaničkom baštom” na otvorenom.

ZNAMENITOSTI

Oko Aja Nape postoji nekoliko interesantnih lokaliteta koje smo posetili.

Love bridge smešten je u blizini parka skulptura i predstavlja stene pored mora oblikovane u neobičan most. Na ovo mesto često dolaze mladenci da se slikaju.

Photo: Privatna arhiva

Cape Greco predstavlja najistočniji deo Kipra i ujedno i Evropske Unije i divan predeo sa vidikovcem, stenama i tirkiznim morem.

U njegovoj blizini nalazi se i poznati “prozor” pod nazivom Sea caves. Mesto gde su stene napravile potpuno fascinantan i veoma foogeničan prorez u obliku prozora.

Photo: Privatna arhiva

Marina u Aja Napi predstavlja luksuzno šetalište i apartmane namenjene najbogatijim posetiocima ostrva. Šalili smo se da smo posetili kiparski Beograd na vodi, jer je arhitetkura na ove dve lokacije gotovo identična.

Photo: Privatna arhiva

Veče koje smo posetili Luna park je za Viktora bilo najlepše veče. Kupili smo mu propusnicu koja je namenjena deci uzrasta od 2 do 7 godina. Za 16evra koliko košta ova propusnica mogao je da se vozi na 8 atrakcija koliko god puta želi. Gaga se vozio roler kosterom koji je koštao 4 evra, a svo četvoto smo se zajedno vozili velikom panomarom za koju je ulaz za odrasle 8evra.

Photo: Privatna arhiva

CENE

Najviše pitanja sam dobila u vezi sa cenama na ostrvu. Prethodno sam navela cene smeštaja, iznajmljivanja automobila i ležaljki na plaži.

Namirnicama smo se snabdevali u Lidlu u blizini našeg smeštaja. Za cene verujem da su “prosečne Lidl cene”, iako se, iskreno, u njih nisam udubljivala. Pekara Zorba nalazi se duž cele regije i radi 24 sata svakoga dana. Ogromna je i sjajno snabdevena, a Gagi i meni se najviše dopala njihova kafa. Giros nije jeftina namirnica kao što smo navikli da je u Grčkoj, pa tako ovde nismo našli mali giros jeftiniji od 4.5evra i veliki jeftiniji od 5,5evra.

Kafe na plaži koštale su između 2.5 i 3.5 evra, a pivo 3-4 evra. Opšti utisak je da su cene slične onima u Grčkoj, ali Grčkoj koja je ove godine podigla cene.

SVAKODNEVICA NA LETOVANJU

Dani su nam na moru bili identični što je za nas savršeno letovanje sa decom. Budili smo se oko pola 8-8 doručkovali. Pakovali i oko 9 bili na plaži. Ceo dan smo plivali, pravili kule od peska, čitali knjige, jeli grickalice, a Mila je i svakog dana oko sat i po vremena odmarala na plaži. Oko 6 smo kretali nazad, jer je već oko pola 7 zalazak sunca.

Photo: Privatna arhiva

Večerali bismo u smeštaju ili pokupili usput giros, okupali se, pročitali priču i deca bi se uspavala oko 9, a mi bismo imali taman vremena za epizodu serije pre spavanja, pa sutra opet isto tako.

ZAHVALNICA

Na samom kraju zahvalila bih se Katarini koja stoji iza Instagram profila @katachef koja je prošle godine sa porodicom provela 2 meseca na Kipru i svojim savetima i odgovorima na mojih bezbroj pitanja učinila naš boravak divnim i laganim. Takođe, za brojne preporuke zahvalna sam i Sofijinom i Jeleninom Instagram profilu (@sofijamiljus I @juniornomad) na kojima možete naći brojne preporuke ovih mama koje su dugo bile gosti ovog ostrva.

Ovo je sigurno najlepše letovanje koje smo imali kao četvoročlana porodica. I da, Kipre, sigurno se vidimo ponovo!

Photo: Privatna arhiva