Maldivi (podnaslov: sa dvoje jako male dece u doba korone)

Ovaj blog post zamišljen je tako da vas upozna sa cenama i da vam neke osnovne smernice ukoliko razmišljate o putovanju na Maldive u samostalnoj režiji izvan resort-a. 

Odmah da napomenem, zbog prirode informacija koje nudi, tekst je prilično suvoparan i bez realne umetničke vrednosti.

Zašto Maldivi

Maldivi su jedna od retkih zemalja koje su nam bile dostupne u martu ove godine zbog pandemije covid virusa. Kako smo u februaru preležali koronu, mart je u našem slučaju bio idealno vreme za putovanje sa minimalno bojazni. Maldive je najbolje posetiti izmedju novembra i aprila, kada nije kišna sezona, što je bio još jedan od razloga za odabir ove države u martu.

Photo: privatna arhiva

Pcr testovi

Da biste otputovali na Maldive potreban je negativan Pcr test za sve putnike starije od godinu dana starosti. Cena jednog Pcr testa u Srbiji je 9000 dinara. Za povratak nazad Maldivi traže da se ponovo testirate, osim ukoliko niste bili gost resort-a. Cena testa na Maldivima je 85 dolara.

Želeli su da se svo četvoro testiramo. Mi nismo dozvolili da Mili vade bris, a na maldivskom aerodromu za nazad nam nisu tražili nijedan pcr test. Inače, te nedelje kada smo se mi vratili uveli su obavezan negativan pcr test za ulazak u Srbiju, pa ih (srećom) ni za povratak nismo džabe radili.

Dakle, trošak od oko 450 evra samo na pcr testove.

Osiguranje

Putno osiguranje je jedna od obaveznih stavki kada putujemo van granica naše zemlje. Iako zbog nedavno preležane korone pre puta nismo strahovali od zaražavanja, ipak smo uplatili dodatak za putno osiguranje od covid-a.

Cena osiguranja za nas četvoro za 10 dana puta na Maldive je 3870 dinara ili oko 30 evra.

Karte

Leteli smo Fly Dubai-jem preko Dubaija. Let do Dubaija iz Beograda traje 5,5 sati, a Dubai Maldivi 4,5 sata. U odlasku smo imali pauzu 3,5 sata, a u povratku 6 sati u Dubaiju.

Nismo posetili Dubai, iako je u povratku bilo vremena, zato što nam je pauza izmedju letova bila u oko 3 ujutru po tamošnjem vremenu i deca su spavala. Za nas troje cena karte je bila po 500e, a za Milu, 100e. Pošto ne posedujemo bankovnu karticu Ujedinjenih arapskih Emirata za proviziju smo dali još 50 (!!!) evra.

Troškovi avio karte 1650 evra.

Photo: privatna arhiva

Transfer

Kako su Maldivi sastavljeni od 1200 ostrva svuda se putuje brodom. Od našeg ostrva do aerodroma ima pola sata vožnje brodom.  U vreme pre korone kada je bilo više turista, vlasnici smeštaja su mogli da vam organizuju prevoz brodom koji biste podelili sa drugim turistima za oko 20 dolara po osobi.

Ako, kao mi, putujete u vreme korone, postoji velika verovatnoća da tog dana neće biti drugih turista koji putuju na željeno ostrvo, pa ćete dobiti privatnu vožnju brodom. Cena je shodno luksuzu koji niste želeli jako visoka. Vožnja brodom po smeru je 100 dolara.

Dakle, transfer do aerodroma u oba smera je koštao 200 dolara, tj.oko 170e.

Ostrvo

Odabrali smo ostrvo Gulhi po preporuci kume i iz nekoliko razloga koje smo saznali i istražili.

Naime, ovo ostrvo je jedno od najbližih aerodromu (pola sata vožnje speed boat-om). Blizina aerodroma nam je bila dosta važna zbog već dovoljno dugog puta sa dvoje male dece.

Ostrvo je jako malo, ima 500 stanovnika, 5 restorana i 5 prodavnica. Ostrvo ima i jednu kliniku, apoteku, pekaru i džamiju. Dopadalo nam se da budemo na izolovanom ostrvu, van gužve i buke.

Plaža ostrva je jedna od najlepših u okolini. Plaža je dugačka, beli pesak, plavo more i dugi plićak, opet jako značajno zbog dece. Na plaži ima nekoliko ležaljki i suncobrana dostupnih besplatno za sve one koji odsedaju na ostrvu.

Photo: privatna arhiva

Smeštaj

Za smeštaj smo odabrali guesthouse Sandy heaven. Imali smo dve sobe odvojene kliznim vratima, kupatilo i terasu. I doručak za nas troje je bio uključen u cenu. Smeštaj je nov, čist, i jedan od najlepših na ostrvu.

Bitna stvar je da ako plaćate karticom na lokaciji uzimaju vam 5% provizije(!!!). Cena je bila oko 60-70e za noćenje. Inače, pre korone cena duplo manjeg apartmana u istom smeštaju bila je oko 100e. Verujemo da je sada jeftinije zbog dosta manjeg broja turista.

Gledali smo i ponudu u resort-ovima i cene su bile tri puta veće u odnosu na smeštaj u guesthouse-u.

Dakle, ukupna cena smeštaja za 8 noći sa doručkom je oko 550 evra.

Hrana

Pošto smo imali doručak u smeštaju, preko dana na plaži smo jeli tzv. “shorties”. Preukusne zalogajčiće nalik kanapeima ili sitnom pecivu. Mi smo svaki dan u vreme ručka kupovali punu kesu toga za 2-3 dolara.

Za večeru smo jeli u restoranu pirinač, nudle i kari sa različitim dodacima. Cena porcije je između 4 i 8 dolara. Važna napomena je da im je potrebno oko 45 minuta za spremanje večere, pa bismo uglavnom ranije naručivali i rekli da dolazimo u npr. 7 na večeru.

Ugrubo izračunato za 9 dana trebalo nam je oko 200 evra za hranu za 3 osobe. Za Milu smo poneli kašice iz Srbije.

Izleti

Pošto smo se na prethodnim putovanjima zaljubili u ronjenje sa bocama, želeli smo i sada da ga isprobamo, znajući za bogat podvodni svet Maldiva. Organizovali smo se tako da jedan od nas dvoje ima zaron, dok je drugi sa decom na plaži. Gaga je imao sreće da vidi 2 kornjače i ajkulu u svom zaronu, a ja sam videla džinovskog jastoga. Zaroni su trajali po oko 45 minuta. U izlet nam je bila uključena i poseta peščanom sprudu.  Ponovo je zbog korone bio gotovo privatan izlet (mi i još jedna porodica), pa je i cena zbog toga bila veća, 100 dolara po osobi.

Drugi izlet je bio dužii sa ručkom uključenim. Plivali smo i gnjurili sa ajkulama, delfinima i kornjačama. Obišli smo susedno ostrvo i drugi peščani sprud. Ponovo smo bili gotovo sami, sa samo jednim čovekom na izletu. Ovaj izlet koštao je 65 dolara po osobi.

Ukupna cena izleta je oko 300 evra.

Photo: privatna arhiva

Zabrane

Maldivi su izrazito muslimanska zemlja. Na ostrvima koja nisu resort-ovi, a dostupna su turistima, postoji bar 1 bikini plaža. To znači, da po ovoj plaži smete da šetate u kupaćem. Ja sam i dojila bebu na ovoj plaži. Na ostalim delovima ostrva, na ulici, u restoranima, morate hodati obučeni. Majice, šorcevi i haljine su u redu. Ja sam vodila računa da ne nosim majice sa dibokim dekolteom, ili jako kratke šorceve. Lokalno stvanovništvo retko dolazi na plaže. Ponekad možete sresti njihovu decu koja s kupaju u odeći, tj.majicama i šorcevima.

Alkohol ne možete kupiti i zabranjen je, osim u resort-ovima.

Ukupna cena

Kada saberem sve navedene troškove, a trudila sam se da obračun bude sveobuhvatan, iznos je 3350e. Dakle, cena je smeštaja, prevoza, hrane, osiguranja, pcr-a, izleta i transfera za dve odrasle osobe, jedno dete i jednu bebu za 9 dana na Maldivima.

S jedne strane, ovo nam je bilo najskuplje putovanje ikada. Sa druge strane, ovo je prvi put da putujemo od kada Viktor ima pune dve godine, tj.ravnopravan je član,  i gotovo tolika bi cena bila i za tri odrasle osobe. Takođe, uopšte činjenica da smo uspeli da otputujemo negde u doba svetske pandemije je velika stvar i osećam ogromnu zahvalnost što je celo putovanje prošlo veoma bezbolno. Maldivi su zaista nešto posebno, jedna od najlepših plaža koju smo ikada videli i izleti i susreti sa životinjama sa kojima nikada nismo ranije bili u prilici tako blisko da se susretnemo. A što se tiče Viktora i Mile, pesak i mama i tata slobodni i raspoloženi po ceo dan, šta ćeš više?!

Photo: privatna arhiva