“Ja mama” dnevnik trudnoće

U ovom blog postu pisaću o proizvodu koji je meni bio jako koristan u trudničkom periodu. Važna napomena, ne radi se ni o kakvoj plaćenoj reklami, nego mojoj dobroj volji da promovišem kvalitetnu i za mene značajnu stvar u trudnoći. Da se razumemo, nisam ni malo gadljiva na sponzorstva, ali ću ukolilo dođe do saradnje sa nekim proizvođačem to ću posebno naglasiti.

Prvi susret sa “Ja mama” dnevnikom

Bio je kraj februara, odnosno kraj prvog trimestra, kada su mi 3 bliske drugarice rekle da imaju poklon za mene. Bio je to Ja mama dnevnik. Rekle su da znaju koliko volim organizaciju, ali da će mi uz trudnički (zaboravni) mozak možda biti potreban mali pomagač. O, koliko su bile u pravu!

Dobila sam dnevnik tirkiznih korica koji je sugerisao na skori dolazak dečaka, iako  u tom trenutku nismo znali pol deteta. Tada sam još bila ubeđena da je Viktor, zapravo, seka  Na pvim stranama nalazi se nekoliko korisnih saveta za trudnice, čija se najveća vrednost ogleda u tome što ih je devojka koja je autorka dnevnika očigledno sama iskusila dok je prolazila kroz trudnoću.

Organizacija po nedeljama trudnoće

Prvi deo dnevnika podeljen je na 41 nedelju trudnoće, i svakoj nedelji dodeljene su 2 stranice dnevnika. Četvrtinu prostora zauzima opis nedelje u kojoj se trudnica nalazi sa savetima i predlozima za taj period trudnoće. Drugu četvrtinu popunjava trudnica kao odgovore na, najčešće, 5 pitanja. Ova pitanja se uglavnom odnose na to kako trudnica izgleda, koje simptome ima i kako se oseća u datom trenutku. Ova rubrika mi je izuzetno značajna za blog, jer ga pišem retroaktivno i neka stanja u kojima sam se nalazila sam vremenom zaboravila.

Photo: Nina Ilić

Druga polovina nedelje podeljena je na 8 kolona, i one predstavljaju 7 dana u nedelji, plus dodatna kolona za napomene. Naravno, dani su nedatumirani, ostavljeni trudnici da ih sama obeleži. Ovo je za mene bio najkorisniji deo dnevnika, jer sam unapred unosila svoje planove, preglede kod doktora, i ostale obaveze. U odeljku “napomene” upisivala sam informacije koje sam redovno zaboravljala, kao što su podsetnici: vrati knjigu u biblioteku, kupi voće, zakaži ultrazvuk,…

Ostali odeljci u “Ja mama” dnevniku

Sledeći odeljak čine pregledi. U ovom delu odvojene su 2 strane za svaku posetu lekaru. Vizuelno najlepši deo dnevnika je baš taj, jer trudnica tu može da zalepi sliku sa ultrazvuka u delu, predviđenom za to. Osim toga, popunjavaju se podaci sa nekim individualnim parametrima, kao što su težina, pritisak i obavljene analize. Dalje se popunjavaju saveti lekara, komentari o bebi i dalja terapija. Ono što je meni bilo najznačajnije datum i pitanja za sledeću kontrolu, koja se u međuvremenu redovno zaborave.

Poslednji deo dnevnika je šarenolik i sadrži savete o ishrani i nezi u trudnoći, ali i recepte za nekoliko zdravih obroka. Osim toga, tu je i odeljak o dojenju, slobodnom vremenu, na koje se nastavljaju spiskovi za prvu kupovinu i za porodilište. Nama najkorisniji deo bio je odeljak sa imenima, u kome smo Gaga i ja napisali svako svoj spisak muških i ženskih imena. Viktor je dobio ime, tako što je ono bilo jedino muško ime koje se nalazilo i na mom i na Gaginom spisku.

Na samom kraju dnevnika popunjavaju se porođajne karakteristike bebe i iskustvo samog porođaja. Za sve dodatne informacije i podatke ostavljeno je nekoliko praznih listova na samom kraju. Ove stranice ja sam iskoristila da popišem namirnice bogate gvožđem i kalcijumom, značajne u trudnoći. Takođe, ovde sam zabeležila predviđanja porodice i prijatelja vezana za Viktorov datum rođenja (spoiler alert: niko nije pogodio tačan datum).

Photo: Nina Ilić

Moje sugestije za unapređenje dnevnika

Ono što bih eventualno izmenila u ovom dnevniku, je veći prostor za planiranje dnevnih obaveza.  Takođe, na kraju svakog meseca trudnoće, ostavila bih list u kome bi se popunjavala “evaluacija” vezana za protekli mesec, kroz najupečatljivije događaje i stanja u kojima se trudnica nalazila. Trudnoća je period u kom ženama često manjka samopouzdanja. Zbog toga na nekoliko listova  bih dodala podsećanje trudnicama da se opuste i da sigurno sve rade kako treba.

Kakvo je vaše iskustvo sa planiranjem vremena u trudnoći? Da li ste koristile dnevnike, aplikacije i planere? Ili ste, ipak, uspevale da sve informacije i obaveze “zapišete” u trudnički mozak?

*Tekst je originalno objavljen 26.11.2018.