Škole roditeljstva i edukacija u trudnoći

Dilatacija, ragade, kolostrum, dijastaza, areole,… Pre godinu dana i za mene je ovo bila sasvim nepoznata terminologija.  Sada uhvatim sebe kako su mi puna usta ovih reči. Svakako, na bogaćenje rečnika je uticalo i samo drugo stanje, te susreti sa doktorima i medicinskim osobljem. Ipak, presudna je bila ozbiljna pretporođajna edukacija u koju sam baš dosta vremena uložila, a njega je na trudničkom bolovanju bilo na pretek. Smatram da je roditeljski prirodan instikt jedinstven i najznačajniji, za sve ono što dolazi sa bebom. Ipak, nisam pristalica onog, “šta ima da učim, to sve samo dođe”. Takođe, mislim da se neke, makar tehničke, stvari ipak se moraju “peške” naučiti.

Škola roditeljstva Nada Lazić

Imamo tu sreću da živimo u glavnom gradu, i da se ovde zaista nudi prgršt besplatnih programa. Na vama je samo da ih nađete. Postoji nekoliko škola roditeljstva u Beogradu. Mi smo uz konsultacije sa drugarima koji su već prošli neku od školica, ali i uz sopstveno informisanje (čitaj: guglanje), odabrali Školu roditeljstva Nade Lazić koja postoji već 17 godina.

Predavanja su potpuno besplatna i održavaju se na dve lokacije u gradu. Prilikom prijave za školu koja se vrši preko njihovog sajta vi birate lokaciju koja vam više odgovara između UK Parobod i Dkc Majdan. Mi smo odabrali školu u centru grada, jer su se tamo predavanja održavala uveče. Ovaj termin u Parobrodu je Gagi  više odgovarao zbog posla. Neka predavanja su se održavala za obe grupe zajedno u Majdanu, pa smo i taj prostor posetili.

Šta možete naučiti u školi roditeljstva

Predavanja su raspoređena u mesec dana na 10-ak termina od po sat i po vremena. Jedan termin čine jedno, ili češće dva predavanja, u zavisnosti od toga koja se tema obrađuje. Nada Lazić, dipl.defektolog, čije ime nosi naziv škole drži uvodno i završno praktično predavanje škole. Takođe, ona govori o važnosti psihofizičke pripreme za porođaj i periodu babinja, tj.prvih 40 dana bebinog života.

Photo: Privatna arhiva

Teme predavanja su različite i važne kako u trudnoći, tako i kroz rast, a prvenstveno prvu godinu deteta. Neke od tema su porođaj, ishrana majke i bebe, dojenje, emotivni i motorni razvoja deteta,… Ova predavanja vode lekari, defektolozi i ostali stručnjaci iz oblasti o kojoj se govori.

Moja početnička/štreberska greška bila je nestrpljenje da što pre krenemo sa predavanjima. Zbog toga  sam se prijavila za martovsku grupu, kada sam bila tek četvrti mesec trudnoće. Moj savet budućim roditeljima je da ne  kreću u škole roditeljstva pre 5-6.meseca trudnoće kako bi im  informacije bile što svežije po dolasku bebe. Na neka martovska predavanja nismo stigli da odemo, neka smo želeli ponovo da čujemo. Ta predavanja smo “nadoknađivali” ili ponovo slušali sa polaznicima škole u letnjim mesecima. Postojala su predavanja čija me tematika nije preterano interesovala ili čiji mi predavač nije najsajnije “legao”, ali su se najčešće završavala mojim porukama u grupnom  četu sa drugaricama uz reči “SLUŠAJTE ŠTA SMO DANAS SAZNALI!”.

Epidurlna anestezija, stimulacija i razvoj govora, nega novorođenčeta, samo su neke od tema predavanja škole iz koje smo dobili gomilu korisnih saveta. Pored škole roditeljstva, jednom mesečno organizuju i klub mama dojilja. Takođe priređuju i mnogo različitih radionica, a informacije refovno ažuriraju na njihovom sajtu i fejsbuk strani.

Škola roditeljstva Mamin san

Kako bih stečena znanja dodatno proširila pohađala sam i školu roditeljstva Mamin san na Novom Beogradu u aprilu. Predavanja ove školice nisam pohađala jednako redovno, zbog prethodno završene edukacije, i bila su više marketinški orijentisana. Ipak, neke informacije su mi bile izuzetno korisne. Mamin san, osim škole roditeljstva ima i brojne druge aktivnosti. Van školice ovde sam bila na psihološkoj radionici za mame i predavanju nutricioniste o uvođenju nemlečne ishrane kod beba. Stoga bih svakako preporučila budućim, ali i sadašnjim mamama da prate i njihove aktivnosti.

Dodatna edukacija

Pošto fejsbuk algoritmi savršeno rade do mene su sve više počeli sami da dolaze “mameći sadržaji”, što sam ih ja više pratila. Tako sam došla do Dečjeg sajta koji dva puta godišnje organizuje Festival dojenja. Akcenat festivala je na predavanju vršnjačke savetnice za dojenje. Ona govori o svim aspektima dojenja, položajima, trajanju, eventualnim problemima koje se javljaju i sve to iz ugla jedne mame, bivše dojilje. Tu je i tribina u kojoj učestvuju lekari iz različitih porodilišta gde je ponovo u fokusu dojenje, kao i mini izlaganja sponzora. Ovaj sajt nekoliko puta godišnje organizuje i seminare o dojenju, čiji je sadržaj dosta kraći, ali identičan festivalu.

Photo: Milena Popević, vršnjačka savetnica za dojenje

Takođe Fejsbuk algoritmom “mene su našli” i seminari o dojenju. Jedan u organizaciji servisa Halo beba i kompanije Nivea. Drugi u samostalnoj organizaciji dve mame, psihologa i savetnice za dojenje. Često sam pratila različite “trudnoća”, “roditeljstvo” i slične stranice na fejsbuku, od čega su neke, naravno, bile poprilično besmislene, a neke mi pružile kvalitetne sadržaje i pozive na radionice i edukacije.

Sve se, naravno, okrene naglavačke kada dobijete svoje dete, ali meni je znanje pomoglo da prevaziđem strah i dobijem samopouzdanje koje i te kako manjka svežim mamama. U nekom od narednih postova pisaću o svom iskustvu sa dojenjem i kako je upravo edukacija bila ta koja je imala presudan značaj u mom iskustvu. Kakvi su vaši susreti sa edukacijom u trudnoći? Da li ste pohađali neku od škola roditeljstva i koliko su vam bile značajne?

*Tekst je originalno objavljen 04.12.2018.