Nešto lepo kao moj Baby shower

Tačno vas zamišljam. Pročitali ste naslov i okrenuo vam se želudac od “tih izmišljotina što dolaze sa zapada”. Da se ne lažemo, možda bi i moje mišljenje bilo takvo, da mi se nije desilo ovo iskustvo. Namerno kažem “desilo”, jer je moja uloga u svemu tome bila sasvim pasivna, iako je sve bilo organizovano za mene. Dobro, prvenstveno za Viktora.

Baby shower kao iznenađenje

Bio je sam kraj jula, kraj mog 8-og meseca trudnoće. Gaga i ja smo držali predavanje/prezentaciju o našim iskustvima sa putovanja u prostoru Share square. U toj nedelji su mi drugarice i porodica jedan po jedan javljali da neće moći da dođu, da bi na kraju ostala samo jedna drugarica koja je došla.

Posle predavanja vraćamo se kući, otključavam stan, kad iz dnevne sobe iskače 14 predragih žena i devojaka. Onako kao sa filmova, i onako kako sam oduvek maštala da me neko iznenadi. Skroz zbunjena i oduševljena sam počela da im se zahvaljujem i brže-bolje isterujem Gagu iz stana. Ubrzo nam se pridružila i drugarica koja je jedina bila u Share square-u. Kako su mi posle objasnile, morale su makar nju da pošalju na predavanje, da ne bude skroz providno. Mada, svakako, u meni zrnce sumnje nije postojalo da se nešto sprema.

Photo: Nina Ilić

Bile su tu mama, baba, 3 sestre, kuma i 9 drugarica. Moja mama, jedna ozbiljna carica, bila je inicijator, a zajednički su se sve organizovale oko klope, pića i dekoracije. U svemu tome najlepše je što su se sve te žene koje baš volim skupile i organizovale nešto samo za mene. Dobro, Viktora i mene.

Super stvar vezana za baby shower su, svakako, i pokloni. Imala sam sreće da osim “krupnih stvari” i pozajmljene odeće, još uvek ništa nismo bili nabavili za Viktora. Tako da su se među dobijenim stvarima našle i stvari koje su stajale na Gaginom i mom spisku za opremanje. Između ostalog, dobila sam kadicu za kupanje, pult za presvlačenje, “mameću” torbu i jastuk za dojenje. Takođe, bilo je tu odeće, igračaka i još puno stvari koje su smanjile naš spisak i olakšale pripremu za Viktorov dolazak, kako finansijski, tako i logistički.

Photo: Nina Ilić

Druženje na ovakvom okupljanju

Pošto je povod bio takav, logično su se nizale teme kao što su porođaj, dojenje i nega beba. Slušala sam iskustva, kako drugarica, mladih mama, tako i mamino i babino, i “kako je to bilo onda, a kako je sad”. Bilo je lepo, kao na svakom okupljanju na kome su ljudi koje voliš, ali opet, dodatno nežno i intimno, jer je ipak tu blisko, žensko društvo.

Klopa, piće, pokloni, žene koje volim, i nemrdanje prstom oko nabavke i sređivanja. Tako otprilike izgleda idealno trudničko popodne, a tako je izgledao moj baby shower. Zato, ako u okruženju imate neku trudnicu, moj najtopliji savet vam je da joj organizujete ovakvo druženje, biće vam zahvalna. Ja mojim ženama i te kako jesam!

*Tekst je originalno objavljen 13.01.2019.