Psihofizička priprema za porođaj (i zašto je morate pohađati)

Psihofizička priprema za porođaj je, kao što joj i samo ime kaže, program u kom se trudnice psihički i fizički pripremaju za porođaj. U praksi, metodologije su različite, i zavise prvenstveno od osobe koja ih vodi. Od početka sam znala da želim da ih pohađam. Međutim, mislila da je bolje da na ovaj program idem privatno. Znala sam da ću kroz pripreme naučiti kako izgleda sam tok porođaja,  kao i tipove disanja koje ću koristiti u porođajnoj sali.

Cena jednog privatnog časa na koji sam planirala da krenem je 1000 dinara. Kada se to pomnoži sa danima i nedeljama iznos koji treba izdvojiti je dosta veliki. U međuvremenu sam saznala da Dom zdravlja Zemun organizuje ovaj program besplatno za svoje trudnice. Pretpostavila sam da neće biti jednako kvalitetno kao privatna škola, ali sam odlučila da probam i vidim kako ide, smatrajući da ću se lako prebaciti na privatne časove kad-god bude bilo potrebno. Epilog: apsolutno nije bilo potrebno.

Program pripreme u Domu zdravlja Zemun

Kako ću kasnije saznati, ovaj program u Domu zdravlja Zemun vode dve babice u različitim smenama. Ginekolog mi je napisao uput i rekao da se javim babici Milini. Ovde se psihofizička priprema pohađa od 7-og meseca do kraja trudnoće. Namerno naglašavam da se tako radi u zemunskom Domu zdravlja, pošto su na različitim mestima različite prakse. Program se održava tri puta nedeljno u trajanju od po 3 sata, jedne nedelje prepodne, a druge nedelje popodne.

Babica Milina je starija žena starog kova i u vreme kada sam ja išla na pripremu kod nje, falile su joj 2 godine do penzije. Kako nam je sama pričala, program na isti način vodi preko 20 godina. Praksu je izučila kod babice Mile koja je 50-ih godina ovaj metod pohađala u Rusiji, a kasnije pripremu držala u bolnici Narodni front. Ova metodologija jeste zastarela u međuvremenu, ali je za mene bila i više nego delotvorna.

Photo: Nina Ilić

Na prvi čas otišla sam po povratku sa mora. Tada sam bila trudna 6 punih meseci i nedelju dana 7-og meseca, i nastavila sam da idem do kraja 9-og meseca trudnoće. Svi koji me dobro poznaju, znaju kako negujem vojničku diciplinu. Zbog toga sam redovno i predano odlazila na svaku pripremu, usput propustivši samo 2-3 časa, i to zbog lekarskih pregleda.

Organizacija časa

Časovi su uvek počinjali vežbama. Radi se o setu jednostavnih vežbi u trajanju od 20-ak minuta. Vežbe su orijentisane na grupu mišića važnih za porođaj, kao što su trbušni mišići, prepone i donji deo leđa. Nakon vežbi govori se teorija, prožeta vežbama disanja. Teorija je, zapravo, priča u trajanju od sat- sat i po vremena. Tada se iz časa u čas ponavlja ista priča o mogućim događajima od prvih znakova početka porođaja, do samog kraja porođaja. Nekada ovaj teorijski deo govori babica Milina, a nekada neka od trudnica.

Kada trudnica uđe u deveti mesec, Milina, uz odobrenje ginekologa, sa njom vežba napone,  koji je čekaju u porođajnoj sali. Da bi trudnica koja pohađa pripremu kod Miline “stekla uslov” da ona s njom vežba napone, potrebno je da poznaje celu, već spomenutu teoriju, od početka do kraja. Milina je u ovome nepopustljiva. I drago mi je što je tako. Apsolutna svaka informacija koja se nauči na pripremama je dragocena. Što sam više vremena provodila na časovima, postajalo mi je više stvari vezanih za porođaj jasno. Što mi je više stvari vezanih za porođaj postajalo jasno, to se strah od samog porođaja sve više gubio. Postajavši sigurnija u svoje znanje o porođaju, postajala sam smirenija, sve jasnije razumejući šta me čeka kada do samog porođaja dođe.

Teorija i praksa na pripremama

Prvi čas na koji sam otišla bila sam zatečena kako trudnice koje su tada bile u devetom mesecu toliko dobro znaju ovu teoriju. Mislila sam da postoji neka knjiga ili  skripta iz koje uče. Bilo mi je neverovatno da se toliko informacija zapamti samo slušanjem. Do kraja trudnoće, svojom upornošću i sama sam postala jedna od njih. Dakle, kroz priču sa Milinom prolaze se svi znakovi početka porođaja, kao i situacije u kojima oni mogu da se dese. Spominju se tipovi kontrakcija, prijem u porodilište, priprema za porođajnu salu, tipovi porođaja i sam porođaj. Takođe, uče se i tri tipa disanja koja mogu olakšati različite faze porođaja. Pošto ceo život imam astmu, ovaj deo sa disanjem mi je bio naročito težak, ali stalnim i upornim ponavljanjima i to sam savladala.

Photo: Nina Ilić

Pred sam kraj časa, ukoliko je prisutna neka od trudnica u devetom mesecu trudnoće koja zna teoriju i taj čas ju je ispričala, Milina sa njom vežba napone. Instrukcije su, kao što sam se kasnije uverila, identične kao u porođajnoj sali. Vežbanje napona mi nije išlo od početka glatko. Bilo je potrebno da prođe nekoliko časova da pohvatam “kako-šta”. Međutim, kada sam shvatila kako bi to trebalo da izgleda, znala sam da će naučeno biti dragoceno i na porođaju.

Jedan deo časa, bio je rezervisan i za čitanje pisama. Naime, posle porođaja, trudnice koje su pohađale Milininu pripremu šalju joj pismo u kome opisuju kako je izgledao njihov porođaj. Posle čitanja pisma, zajedno sa Milinom, trudnice komentarišu kako se novopečena mama vladala za vreme porođaja. Takođe govore i šta je, možda moglo da prođe bolje i bezbolnije. Štreberka kakva jesam, pismo sam napisala još u porodilištu i jedva sam čekala da joj ga pošaljem.

Šta naučite na psihofizičkim pripremama

Zbog psihofizičkih priprema, znala sam savršeno jasno šta mi se u kom momentu porođaja dešava. Apsolutno svaki trenutak od prvih kontrakcija do mirovanja u porođajnoj sali nakon porođaja bio mi je poznat, jer sam ga  već sa Milinom “prošla”. O tome kako je izgledao sam porođaj i šta sam od naučenog i kada primenjivala pisaću u nekom od narednih postova. Reći ću samo da sam u jeku ozbiljnih porođajnih bolova pitala doktorku koliko sam otvorena. Nakon njenog odgovora, mirno, kao da se ne nalazim u porođajnoj sali, već na ispitu, sam odgovorila “Aha, sada je faza mešanja”.

Nadam se da sam vas, ako ste trudnica ili buduća trudnica, ili imate u svom bliskom okruženju neku trudnicu, podstakla da se raspitate gde se u vašem okruženju održava program psihofiziče pripreme za porođaj. A ukoliko babica koja vam bude držala pripremu obavlja taj posao makar upola savesno kao Milina, vi baš imate sreće. Ja sam je i te kako imala!

*Tekst je originalno objavljen 03.01.2019.