Šta je (nama bilo) potrebno za dolazak bebe

Važna napomena: u ovom tekstu pisaću o konkretnim brendovima i modelima koji su nam bili značajni za dolazak bebe. Tekst nije sponzorisan, niti pisan u cilju reklame. Želela sam da naše iskustvo sa određenim stvarima i brendovima pomogne budućim roditeljima. Takođe, tekst je prepun konkretnih proizvoda i njihovih opisa. Unapred napominjem da može biti dosadan i preopširan onima kojima opremanje za dolazak bebe trenutno nije na listi prioriteta.

Kolica

Ovo smo shvatili kao najvažniju stavku na našoj listi, i tako smo joj se i posvetili. Prvo smo odredili budžet i dogovorili se da nam gornja granica pri izboru kolica bude 50 hiljada dinara. Cene su najrazličitije, i kreću se u rasponu od 5 do 150 hiljada dinara. Čitala sam različite forume, konsultovala se sa drugaricom i obilazili smo više prodavnica bebi opreme. U obilazak radnji krenuli smo kada sam bila šesti mesec trudnoće. Shvatili smo ubrzo da je ovo prerano. Želeli da nam kolica stignu kada budem deveti mesec trudnoće, jer zbog veličine stana nismo imali gde da ih ranije skladištimo. Moja preporuka budućim roditeljima bila bi da (ukoliko kao i mi nemaju mesto gde bi ranije čuvali kolica) u obilazak prodavnica krenu u 8-om mesecu trudnoće (naravno, ako se trudnica oseća dobro). Deveti mesec trudnoće neka vam bude za konačan odabir kolica, njihovo rezervisanje i kaparisanje.

Odlučili smo da uzmemo 3 u 1 kolica, tj.kolica koja imaju nosiljku, auto-sedište i klasični nastavak za kolica za sedenje i ležanje bebe. Nosiljka je potrebna samo prvih 5-6 meseci dok beba ne počne da sedi. Ipak, nama je bila dragocena i van šetnje. Kod kuće, dok je bio novorođenče, spavao je u njoj preko dana, a mi smo ga lako prenosili po prostorijama. Takođe, u školi roditeljstva su nas učili da obični nastavak za kolica (u kome bebe i sede i leže) ne može nikad da se spusti do  nultog, tj.sasvim ravnog položaja, važnog za novorođenčad, pa je ovaj nastavak i te kako značajan.

Nastavci za kolica

Auto-sedište koje se dobija uz ovakva kolica je “jaje sedište”, u kome se voze deca do godinu dana starosti ili 13 kg telesne težine. Ukoliko iz kola nastavljate u šetnju sa bebom, možete jaje sedište zakačiti za kolica i ovako voziti bebu. Važno je napomenuti, što je i preporuka proizvođača, da beba u ovom nastavku ne provodi više od 2-2,5 sata u kontinuitetu.

Treći nastavak smo relativno skoro počeli da koristimo i u njemu beba može da sedi i leži. Do godinu dana se preporučuje da je vozite tako što gleda ka vama, a od godinu dana da gleda u smeru vožnje.

Photo: Privatna arhiva

Pri odabiru kolica vodili smo računa da drška kojom ćemo upravljati kolicima bude iz jednog spojenog dela, a ne iz dva odvojena, radi lakše vožnje. Što se tiče točkova kolica, gledali smo da zadnji budu dosta veći u odnosu na prednje točkove, takođe zbog lakšeg upravljanja kolicima. Proveravali smo da li je i tenda dovoljno dugačka, kako bi bebu sasvim zaštitila od sunca i padavina.

Na kraju, izbor smo sveli na dvoje kolica. Bebetto Murano i Cam Taski Sport. Oba modela bila su 3 u 1, i koštala oko 50 hiljada dinara. Bebetto kolica su imala prednost po pitanju dizajna. Međutim, Cam kolica su nam delovala čvršće i sigurnije “pod rukom”, pa smo se za njih i odlučili. Izabrali smo neutralnu, bež boju. Uz kolica smo dobili i torbu sa prenosivom podlogom za presvlačenje, najlon protiv padavina i korpu u donjem delu kolica. Testirali smo ih po svim vremenskim uslovima i najrazličitijim podlogama i pokazala su se sjajno. Kolica smo kupili u Mendi. Birali smo dan kada su imali popust na bebi opremu i koštala su tada 48 hiljada dinara.

Nameštaj

Povodom izbora kreveca nismo bili posebno izbirljivi. Gledali smo da model bude jeftin i da obavezno u donjem delu ima fioku, zbog skladištenja stvari. Kupili smo krevetac u Aksi i njegova cena je bila oko 14000 dinara, dok smo za dušek dodatno dali oko 3500 dinara. Kod dušeka nam je bilo važno da nema žičanu konstrukciju, jer ovi dušeci vremenom gube elastičnost.

Pult za presvlačenje smo dobili na poklon. Stoji nam na krevecu i po našem iskustvu je apsolutno neophodan i praktičan.

Komode, tj.ormarići za bebine stvari  koštaju oko 12 hiljada dinara u prodavnicama bebi opreme. Mi smo kupili komodu istih dimenzija i rasporeda fioka (samo bez motiva zeke i mede na njoj) u Emeceti za 8 hiljada dinara.

Pelene

Probali smo više vrsta jednokratnih pelena, pampers, evy baby, puffies i bambo. Iako sam bila skeptična i imala odbojnost prema pampers pelenama, zbog njihovog agresivnog marketinga, ipak su se pokazale kao najkvalitetnije, tj.najbolje pri upijanju i nepropuštanju.

Od Viktorovog 3.meseca koristimo i platnene pelene. Peru se u mašini, te su ekonomičnije, zdravije za bebu i, svakako, više ekološke. Imala sam ogromnu sreću da su ih 2 prijateljice koristile i imale decu koja su prestala da nose pelene, pa su mi ih dale na korišćenje. Trebalo nam je nekih nedelju dana da pohvatamo šta-kako sa ovim pelenama i sada ih stavljamo 80-90% vremena. Bambus pelene mu ne nosim preko noći, jer ga tada najčešće ne presvlačim, pa zbog bolje moći upijanja noću koristimo pampers. Takođe, jednokratne pelene mu nosimo kada putujemo, jer nam je tako daleko jednostavnije.

Kozmetika

Trudili smo se da kozmetiku svedemo na minimum, i koristimo samo ono što smatramo neophodnim, zbog štetnosti hemikalija u kozmetičkim preparatima i osetljive kože beba. Za pelensku regiju koristili smo Pavlovićevu kremu nekoliko meseci. Sa bambus pelenama gotovo sasvim izbacili kremu iz upotrebe, dok nije dobio pelenski osip. Da bismo smanjili iritaciju stavljali smo sudokrem, dok mi drugarica nije otkrila čarobnu kremu koja nas je spasila. Zelena Baby love krema za bebe iz Dm-a od 200 dinara je za nas bila otkrovenje i veliki spas.

Vlažne maramice, zbog dodatih hemikalija, smatram nužnim zlom i koristimo ih samo kada smo van kuće. Umesto njih koristimo suve maramice proizvođača Tosama koje se potapaju u vodu i tako dobijaju svrhu vlažnih maramica, ali ne sadrže dodatne hemikalije. Ista firma proizvodi i najjeftinije i dobre tufere za grudi, od kojih mleko ne curi svuda po maminoj odeći nakon podoja.

Higijenu pupka smo mu održavali octenisept-om, kao i moju ranu. Takođe, za pupak smo koristili gazice pakovane po 1 u pakovanju. Ovim gazicama, kvaseći ih ampulicama fiziološkog rastvora smo mu i brisali oči.

Pumpicu za nos smo nabavili onu “manuelnu”, gde se slinci vade vučenjem, tj.ustima roditelja. Koštala je 300 dinara i sasvim nam je dovoljna, jer Viktor, bar za sad (pupupu) nije sklon prehladama.

Češalj i četku smo kupili u paketu i njima ga češljali posle kupanja, što je važno za prevenciju temenjače na glavi, čak i kada beba nema kosu. Za sečenje noktiju u prodavnici bebi opreme smo kupili makazice za bebe.

Photo: Privatna arhiva

Viktorov veš peremo frosch-ovim deterdžentom za bebe na 40 i 60 stepeni. A krevetac, kolica i ostalu opremu smo prebrisali frosch-ovim bebi deterdžentom za sudove.

Garderoba

U zavisnosti od sezone moja preporuka su nekoliko bodija na kratke ili dugačke rukave i nekoliko pari pamučnih pantalonica sa stopalcima. Garderobu smo dobijali i dobijamo, ali i nasleđivali, tako da toga nikada ne manjka.

Takođe, bilo bi dobro nabaviti tanku pamučnu, ili deblju zimsku kapu, u zavisnosti od sezone. Bebe imaju osetljive uši, pa je važno da budu pokrivene i zaštićene od vetra. Ukoliko beba dolazi zimi, skafander je, po mom iskustvu, najlakše i najbolje rešenje.

Portikle za novorođenčad nisu neophodne, ali meni su značile prilikom uspostavljanja dojenja.

Nabavili smo i nekoliko pari čarapica, ali nam one nisu bile potrebne, pošto je Viktor letnja beba, pa su pantalonice sa stopalcima i za izlazak napolje bile dovoljne.

Tekstil

Hug bug maramu za nošenje bebe dobili smo od kume i ona  nam je bila spas za prve mesece, i o njoj ću detaljnije pisati u nekom sledećem tekstu.

Tetra pelene, tj.one obične pelene kojima su nas nekad povijali su obavezne pri opremanju za bebe. Koliko god da ih kupite trebaće vam, pogotovo za novorođenče. Služe najrazličitijim namenama; da ih postavite na sebe dok lupkate bebu da podrigne, da obrišete povraćku oko bebinih usta, da podmente ispod bebe dok je presvlačite… Ja sam kupila 30 komada, i dešavalo se da ostanem na 2 čiste i ispeglane pre nego što dođe sledeća tura.

Široki povoj nismo koristili klasičan, već smo kupili beluga pelene za široki povoj preko njihovog sajta. Nabavili smo 4 komada, jer se, po prirodi stvari, često prljaju i peru. Ove pelene zamenjuju onih nekoliko pelena za široki povoj, a lako se postavljaju na bebu, lepljenjem čičaka.

Posteljina

Kupili smo 1 potpunu posteljinu koja sadrži: ogradicu, jastuk, jastučnicu, pokrivač, navlaku za pokrivač i čaršav. Dodatno smo kupili rezervnu ogradicu, navlaku za prekrivač, jastučnicu i 2 čaršava. Pored toga, potrebna su nam bila i dva dodatna prekrivača/ćebenceta za pokrivanje u drugoj sobi, dok je u kolicima i sl.

Kupanje bebe

Za kupanje neophodni su kadica i bokal za polivanje. Nama, je, takođe, mnogo značila žica presvučena peškirom na koju beba može da legne čim joj otpadne pupak, tzv.kupko. Na nekom spisku kojim sam pravila u školi roditeljstva spominjali su 2 peškira za bebe sa kapuljačom. Naše iskustvo je da ih treba nabaviti bar 3, jer novorođenčad najviše vole da kake i piške tek okupani na sveže postavljen peškir. Tako da je naše iskustvo da 2 peškira, zbog pranja, nikako nisu dovoljna, a verujem da nećete pogrešiti ni ako ih kupite 4.

Photo: Privatna arhiva

Pošto Viktor ima suvu kožu, za kupanje koristimo uljanu kupku proizvođača La roche, koja je bila znatno skuplja od ostalih kupki za bebe, i koštala oko 1500 dinara. Prednost ove kupke je što jako dugo traje, te se, svakako, isplati.

Ostalo

Vitamin D3 se daje bebi od 15 dana rođenja, zbog prevencije rahitisa, koja može nastati usled nedostatka ovog vitamina. Ovaj vitamin se u prvom mesecu daje (prema preporuci našeg porodilišta) u kombinaciji sa vitaminom K1, a kasnije samostalno. Koristimo vitamin proizvođača Bebitol, gde svaka doza ima kapsulu na otvaranje pogodnu za davanje bebi.

Za noćni podoj trebalo nam je noćno svetlo, za šta smo iskoristili stonu lampu koju smo imali od ranije. Za odlaganje sitnica kao što su kreme, makazice, četke, nabavili smo kutiju koja nam dodatno olakšava organizaciju.

Ranac za bebine stvari dobila sam na poklon od drugarica, i on nam je jako dragocena.  Ima posebne pregrade za stvari čiste i prljave, pelene, flašice,… Takođe, velika prednost je što nije preveliki, a u njega stane apsolutno sve potrebno.

Na ovom spisku su i još dve stvari koje smo dobili na poklon, a bile su nam izuzetno korisne. Muzička vrteška za krevetac nam je bila spas da ga kao novorođenče umirimo dok se presvlači ili kada se noću probudi. Kada je malko porastao, igračkice sa ove vrteške su ga izuzetno zabavljale. Sledeći koristan poklon je baby gym (teretana za bebe) u kome i sada, kada ga je prerastao, provodi sate preko dana. Prvo je služio kao mesto na kome Viktor boravi preko dana, i često se u njemu uspava. Nakon toga je počeo da prati igračke, pa da ih udara, a sada je svaki njegov deo interesantan kako za opipavanje, tako i za glodanje.

Stvari koje nismo koristili

Majčino krilo ili njihalicu smo dobili na poklon. Iako je jako lepa i izgleda kao nešto gde bi mogao da provodi veći deo dana, Viktoru nije bila interesantna i često bi plakao, kada ga stavimo u nju.

Jastuk za dojenje, ponovo poklon i ponovo stvar koja je delovala dosta praktično. Međutim, nama su oboma neki drugi položaji za dojenje za koje ne treba jastuk bili pogodniji.

Štapiće za uši za bebe smo nabavili, ali ih nikada nismo iskoristili. Uši mu brišemo peškirom posle kupanja.

Flašicu smo dobili na poklon, i do sada je ostala netaknuta, jer je isključivo dojen. Za izmlazanje nije bilo potrebe, jer jede pre nego što se rastanemo, i ponovo kada se vratim.

Potrudila sam se da popišem gotovo sve stvari koje smo kupili i dobili, a nisu nam se pokazale kao potrebne, ili su nam bile apsolutno neophodne. Naravno, svaka beba je različita  i stvari koje su nama bile korisne mogu biti nepotrebne drugima i obratno. Nadam se da će saveti i naša iskustva biti korisni budućim roditeljima i pomoći im da što bezbolnije prođu prvo, veliko opremanje za bebu.

*Tekst je originalno objavljen 23.02.2019.