Njeno veličanstvo- torba za porodilište

Nema te torbe o kojoj je toliko foruma i polemika započeto, kao o torbi za porodilište. Iako generalno ne pripadam ljubiteljima torbi, jer sam više “ranac čovek”, a iskreno ponajviše sam “džepovi čovek”. Elem, mnogo pre odlaska u porodilište i ja sam počela da se raspitujem šta bi to trebalo i šta bih to smela da nosim sa sobom. Pošto sam čovek pravila, ponajviše sam se oslonila na ono što piše na internet stranici GAK-a Narodni Front. Za neke stvari ovaj sajt se pokazao dragocen, a za neke stvari ipak nije bio u pravu. Važno je da napomenem da će ovaj tekst biti najbliži i najtačniji za one mame koje se budu porađale u Frontu. Za ostale je ipak najsigurnije da provere sa novim mamama ili zaposlenima u željenom porodilištu.

Dokumenta potrebna za porodilište

Ja sam ih sve zajedno držala u jednoj fascikli, radi lakšeg snlaženja. Potrebni su vam:

-Važeća lična karta i overena zdravstvena knjižica

-Uput za porodilište (izdaje lekar iz Doma zdravlja, najbolje je izvaditi ga po ulasku u deveti mesec trudnoće)

-Krvna grupa sa RH faktorom (važno je napomenuti da ovaj dokument mora da bude na trenutno prezime majke)

Analize potrebne za porodilište

-Nalaz koprokulture (ne stariji od 15 dana) urađen u Gradskom zavodu za javno zdravlje (pošto sam se ja porodila u 10-om mesecu trudnoće, a rezultat sam imala spreman od ulaska u 9-i mesec, ovaj nalaz sam zbog zastarevanja 3 puta vadila). Uput za Gradski zavod dobijate od svog ginekologa u Domu zdravlja

-Rezultat testa na Hepatitis B (takođe sam ga radila u Gradskom zavodu i uput dobila kod ginekologa iz Doma zdravlja)

-Ukoliko ste radili test na HIV, ponesite i taj rezultat (tako kaže sajt porodilišta, ja nisam imala ovu analizu)

Analize potrebne ukoliko želite epidural

-Što svežija analiza krvne slike i biohemija (moje iskustvo je da je ponesete i ukoliko ne želite epidural, jer će vam je svakako tražiti)

-Vreme koagulacije i vreme krvarenja (preporuka je ne stariji od 15 dana)

Dokumenti i analize za tatu, ukoliko prisustvuje porođaju

-važeća lična karta

-čist nalaz brisa nosa i grla, ne stariji od 15 dana

Photo: Andrew Pons, Unsplash

Pakovanje za porodilište

Na sajtu porodilišta Narodni front spominju se 2 kese za prijem u porodilište. Tu stoji naznačeno šta se u koju kesu pakuje, u zavisnosti da li kesa ide sa vama u porođajnu salu ili je posle porođaja nosite na odeljenje. Ja sam ovo vrlo bukvalno i odgovorno shvatila, i spakovala sam osnovno u te dve kese. Iskustvo mi je pokazalo da je devojka koja je primljena kada i ja stigla sa omanjom putnom torbom i niko joj na prijemu nije pravio problem zbog toga.

Takođe, Leto shop nudi za 1300 dinara, gotov paket za porođajnu salu. Cena za količinu stvari koje se dobiju u ovom paketu je odlična. Međutim, moj savet je da ih ipak kupite pojedinačno, jer dosta stvari iz paketa mi nije bilo potrebno, a neke sam morala da dokupljujem.

Stvari koje idu sa vama u porođajnu salu

Vrlo verovatno ćete se istuširati po obavljanju klizme i pre ulaska u porođajnu salu. Zbog toga je preporuka da ova kesa/torba sadrži peškir, kupku i papuče sa kojima možete ući u tuš kabinu. Nakon tuširanja (ovo se opet odnosi na moje iskustvo iz Narodnog fronta) dobijate njihovu spavaćicu i bez veša odlazite u porođajnu salu.

Posle porođaja staviće vam vaš mrežasti uložak i vaše mrežaste gaćice (kupuju se u apoteci). Moja preporuka je da imate po 2 para i jednog i drugog uz sebe. Takođe, preporuka za mrežaste gaćice je da budu bar broj veći od broja koji inače nosite, kako bi vam bile komotnije.

Pošto ćete, vrlo izvesno, nakon porođaja biti žedni i gladni, savetujem da u ovoj kesi/torbi imate flašicu vode i manje pakovanje keksa i neku čokoladicu.

Stvari koje idu sa vama na odeljenje

Na sajtu porodilišta stoji da ponesete spavaćice. Moje iskustvo je da vam neće biti potrebna, jer je dobijate na odeljenju, i po potrebi će vam dati novu. Bilo bi dobro da odmah kupite dva pakovanja mrežastih gaćica i uložaka, kao i stvari za ličnu higijenu. U ovu torbu spakujte ako imate redovnu terapiju, lekove protiv bolova (u porodilištu na zahtev daju brufen, ali ja sam koristila svoj panadol), peškir, sobne papuče, nešto za grickanje, vodu, punjač za mobilni telefon, maramice i toalet papir.

Ja sam u ovoj kesi krila bruseve za dojenje, jer su me pre odlaska u porodilište naplašili da ih sestre  ne dozvoljavaju na odeljenju. Ovo se pokazalo kao sasvim netačno, jer sestre zaista nisu marile za ono što oblačimo. Bruseve za dojenje kupila sam u Hm-u. Bila su po 2 u pakovanju i koštala oko 1700 dinara zajedno. Razlikuju se od običnih po tome što su pamučni, bez korpi i imaju kopču koja sa  prednje strane oslobađa grudi. Imam ih 4 i sve ih još uvek nosim. Moja preporuka je da su vam za bolnicu dovoljna 2.  U principu sve što zaboravite mogu vam naknadno doneti i ostaviti na portirnici, pa će vam biti doneto. Možda će zvučati suludo, ali knjiga ili časopis će vam značiti, jer će beba najverovatnije u porodilištu spavati većinu vremena.

Photo: Nina Ilić

Za bebu će vam tražiti malo pakovanje pampers pelena. Iskreno, jako me je iznerviralo što se u Frontu (a čula sam isto iskustvo i iz drugih porodilišta), favorizuje jedna marka pelena. Osim pelena trebaće vam krema za bebu i vlažne maramice. Da, svi smo protiv hemikalija iz vlažnih maramica, ali za ta 2-3 dana koja provedete u porodilištu, najverovatnije nesnađeni i u bolovima, vlažne maramice mnogo olakšavaju situaciju. Svu ostalu odeću i posteljinu za bebu dobila sam u porodilištu.

Stvari potrebne za izlazak iz porodilišta

Preporuka je i da stvari u kojima planirate da vi i beba izađete ostavite na jednom mestu, kako biste olakšali verovatno mamurnom i nesnađenom tati. Dakle, presvlaka za vas, presvlaka za bebu, 2 tetra pelene, i nosiljka ili jaje za kola.

To je otprilike sve što je meni bilo potrebno za boravak u porodilištu. Kakva su vaša iskustva sa torbama za porodilište? Pišite u komentarima kako je u drugim klinikama i ako imate neke drugačije informacije za Narodni front, kako bismo budućim mamama pružili što svežije i tačnije informacije.

*Tekst je originalno objavljen 05.03.2019.