Žena, majka inspiracija- Tamara Zidar

Nova novcijata rubrika “žena, majka inspiracija”

Kako i dolikuje prva gošća u ovoj rubrici je Tamara Zidar, mama kojoj sam se dugo iz prikrajka divila, a onda imala čast i da je upoznam. Prvenstveno sam je pratila kao mamu trojice dečaka i veliku putnicu sa bloga geravodeli, kako je i njeno instagram ime. Osim toga ona pravi Nanizani ogrlice glodalice za mame i bebe, i piše na keva.rs. Osim toga, Tamara ima i regularan posao od 9 do 5, a organizuje i Putospektivu, druženja putnika i ljubitelja putovanja.

Gaga i ja smo bili gosti na Putospektivi i govorili o našem putovanju Evropom. Sada je vreme da ja vama predstavim ovu mamu u akciji kroz pitanja i njene odgovore.

1.Zdravo Tamara, za one koji te ne znaju, ko je Tamara?

Neko koga još uvek upoznajem.

2.Pošto sam prvenstveno počela da te pratim kao putnika, preporuči nam neku tebi dragu destinaciju, koja je i interesantna za klince.

Kako odrastamo i sazrevamo, tako nam se menjaju i pogledi na svet. Nekada je bilo bitno da destinacija bude što dalje i da je drugačije od svega što sam do tada videla, a sada mi je bitno da sam negde gde se osećam dobro.

Mada je Šri Lanka zauvek u mom srcu.

Photo: Privatna arhiva

3.Kako izgleda život sa 3 sina?

Kao moj život. Za drugi (ili treći) ne znam :).

4.Trenutno na blogu pišem o svojoj trudnoći. Kako su izgledale tvoje trudnoće i na koji način su se razlikovale?

Svaka je bila i predivna i naporna na svoj način. Prvoj trudnoći možemo najviše da se posvetimo, dok u narednim tačno znamo šta nam je potrebno, ali nemamo dovoljno vremena i prostora za to.

5.Znam da se još uvek nisi susrela sa ozloglašenim pubertetom, ali koja ti je razvojna faza do sada bila najzahtevnija, a koja najinteresantnija i koliko su se razlikovale u zavisnosti od deteta?

Ljudi često kažu “malo dete – mali problemi, veliko dete – veliki problemi”. Nakon rođenja prvog sina, nagle promene životnog stila sa moje 24 godine, usamljenosti i samoće koju sam osećala, izolacije od svih stvari koje su mi do tada bila svakodnevica i generalne nespremnosti za takvu jednu životnu fazu, malo je reći da sam strahovala od toga šta me tek čeka. Prvo i najmanje dete je tada bilo moj najveći problem. Ne pomaže ni činjenica da je moj prvi sin bio najaktivniji pundravac koji nije mirovao ni dok spava.

No ispostavilo se da je sa svakim sledećim detetom, njihovim fazama, mojim i njihovim sazrevanjima, a i samopouzdanjem kao roditelj, meni bilo sve mnogo lakše. Ni jedna baba na ulici više nije mogla da me poremeti :).

Do puberteta još uvek nismo stigli, ali ako moram da biram, ne bih se nikad vratila u bebeću fazu sa prvim detetom.

6.Šta je ono što najiskrenije želiš svojoj deci?

Da se osećaju udobno u svojoj koži.

Photo: Privatna arhiva

7.Vidim te kao jednu super angažovanu, super zaposlenu i super aktivnu mamu, imaš li neki savet za nas koji težimo tome?

Moja priroda i karakter idu ruku pod ruku sa akcjiom, brzinom, efikasnošću i ekstremima. Puno mi je vremena trebalo da naučim baš ono suprotno, da budem mirna, prisutna, u kontaktu sa sobom i sa decom. Jer našoj deci to najviše treba.

Tako da je moj savet da gajite mir, a aktivnost koristite po potrebi kao plugin :).

8.Koji je najbolji savet o roditeljstvu koji si ti dobila?

Svaki savet, bilo loš ili dobar mi je bio inspiracija da sama dolazim do rešenja koji je najbolji za mene i za moju decu. Ne postoji uputstvo za gajenje dece, svako taj put mora sam da stvori. Osim saveta da grlite i ljubite decu. Toga nikad dosta.

9.Zašto je (ako je) mama nezamenjiva?

Zato što je svaka mama posebna, jedina i jedinstvena sebi i svojoj deci. I zato što je svaka keva! Tačka rs.

*Tekst je originalno objavljen 09.04.2018.