Kako čitamo Viktoru

Početak mog čitanja Viktoru bio je vrlo smešan i smotan. Kao prošli novogodišnji poklon kupili smo mu knjigu sa 365 priča za laku noć. Ideja je bila da mu svako veče čitamo po jednu priču, jer tome je knjiga i namenjena, jelte. Tada je imao nepuna 4 meseca. Shvatate ambicioznost i nerealnost ove priče. Ja kao legnem pored njega, uzmem knjigu, pokrijemo se, napravim ceo “story bedtime” fazon iz američkih filmova. I, šta se onda desi? Beba od 4 meseca, naravno lupa po knjizi, zabavlja se svojim ručicama, plače,…

Preporuke knjiga za najmlađe

Ok, brzo smo shvatili da to neće ići baš tako kao u filmovima. Ne znam da dam tačnu vremensku odrednicu, ali rekla bih da smo mu sa nekih 6 meseci kupili komplet “Bebina specijalna crno-bela knjiga” u izdanju Pčelice. Komplet se sastoji iz 4 knjige naslova: Životinje, Napolju, Bebe i Lica. Ono što je sjajno u vezi sa ovim knjigama je dizajn koji stimuliše bebin fokus. Veći deo stranice je crno-beli sa sitnim detaljima u boji koji stimulišu vid i pažnju. Ilustracije su jednostavne i jasne i prikazuju svakodnevno okruženje beba. Stranice su tvrde, a meke, odnosno, ne morate da brinete kada beba počne da stavlja ove knjige u usta.

“Koferče” knjige

Od samog početka Viktor je pokazivao veliku ljubav i radoznalost prema životinjama. Oko 11-og meseca je počeo da viče “av-av” i “maa” za kuce i mace koje smo sretali u kraju. Zbog ove ljubavi je od mene i Gage za prvi rođendan dobio knjigu “Moje omiljene životinje” u izdanju Male Lagune. Knjiga je kao koferče i sastoji se iz 15 knjižica podeljenih na segmente: kućni ljubimci, polarne životinje, šumske životinje,… Svaka od ovih knjižica ima u sebi po 5 primera različitih životinja.

Photo: Milena Goševski

Knjige su tvrde, tj.ne cepaju se. Viktoru se odmah svidela i brzo je upijao životinje i želeo da ponavlja glasove koje smo mu rekli da one govore . Takođe je izgovarao imena onih životinja koje su mu bile jednostavnije za izgovor, kao što je na primer “kit”. Ova knjiga je ogromna preporuka od nas i mislim da je bila pravi izbor za podsticanje razvoja Viktorovog govora. Uz životinje, tj.temu koja ga interesuje bio je spreman i zainteresovan da uči, usvaja i ponavlja pojmove.

Još jednu koferče knjigu dobio je od prijatelja za prvi rođendan. U pitanju je “Svet oko mene, dečja enciklopedija” u izdanju Pipress-a. Ovo koferče se sastoji iz 24 tvrde knjižice sa po 4 pojma podeljene na segmente tipa: voće, muzički instrumenti, domaće životinje, odeća… Ideja knjige je sjajna i dobar način za učenje pojmova iz svakodnevnog okruženja, jedini problem su ne toliko lepe ilustracije. Ipak, Viktor se ovoj knjizi i sada rado vraća i lista i ponavlja naučene pojmove.

Preporuke edicija knjiga

Još jedna kniga-rođendanski poklon koja nam je prirasla srcu je “Peca i cirkuski orkestar” u izdanju Kreativnog centra. Ova magija od knjige vas vodi kroz svet cirkusa različitim pesmama i zvukovima koje se tamo mogu čuti, a puna je i prelepih ilustracija. Jedini problem je što je ovo klasična knjiga od “pravog papira”, pa je na našu veliku žalost završila prilično pocepana. Srećom, Viktor je izašao iz faze cepanja, a mi smo mu kupili još tri knjige iz ove edicije (rok, džez i opera). Porodično smo se zaljubili u knjige o Peci i želimo da upotpunimo kolekciju svim izdanjima.

Photo: Privatna arhiva

Sledeće dve knjige bile su Novogodišnji pokloni. One pripadaju različitim izdavačima, ali po sadržaju izgledaju kao knjige iz iste edicije. Jedna je knjiga “Boje” u izdanju Vulkančića. A druga “Godišnja doba” u izdanju Data status-a. Obe knjige su interaktivne, imaju delove koji se izvlače, pomeraju i okreću i prelepe ilustracije. Sadržaj je usklađen  sa temom koju knjiga obrađuje. Pa tako knjiga “Godišnja doba” ima deo stranice koji se pomera, pa drvo sa plodovima jabuka postaje drvo sa opalim lišćem. U knjizi “Boje” okretanjem kružića možete kameleonu  da promenite boju kože. Osim “Godišnjih doba” Data status ima još 4 knjige ove tematike u ediciji slikovnica pomeralica, a Vulkančić osim knjige “Boje” ima još 3 knjige u ediciji razigrani prstići. I ove knjige su tvrde, pa su pogodne i za sasvim malu decu.

Knjige koje su pronašle nas

Postoje knjige koje niti smo mi kupili Viktoru, niti smo ih dobili na poklon od prijatelja i porodice, a opet su pronašle put do nas. To je slučaj sa knjigom “Prve reči” iz edicije Moja prva knjiga izdavača Publikum praktikum. Nesvakidašnje, a pomalo i bizarno, ovu knjigu koju Viktor obožava da lista dobili smo u apoteci uz kupljen paket pelena.  Ovo je velika tvrda knjiga podeljena na nekoliko segmenata poput: igračaka, kuhinje, muzičkih instrumenata,… Viktoru se jako dopada i rado uči reči iz nje. Pojmovi su svakodnevni i lako nam je da ih pronađemo u svom okruženju. Moja jedina zamerka je što su pojmovi predstavljeni fotografijama, a ne ilustracijama.

I knjiga “Sve vas volim najviše na svetu” došla je do nas na neuobijčajen način. Ovoga puta u pitanju je nagradna igra koju je organizovala izdavačka kuća Beli put na profilu bloga Čarapice. Verujem da je većini vas poznat, ali za svaki slučaj ako ima onih koji ne znaju, blog Čarapice je blog jedne divne mame na čijoj internet, fejsbuk i instagram stranici možete saznati puno o čitanju sa decom i dobiti sjajne preporuke dečijih knjiga.

Photo: Privatna arhiva

Ovo je prva knjiga koju sam Viktoru uspela da čitam na klasičan način i koja mu se svidela. Verujem da je tome doprinela jasna, jednostavna, a opet snažna i topla priča i lepe ilustracije porodice medveda. Sama priča je kratka i upečatljiva, i mislim da predstavlja sjajan prelaz za onaj period u kome je sad Viktor, tj.period u kome je prerastao knjige sa tri velike ilustracije, a još uvek mu je previše naporno da sluša celu priču.

Kako sada izgleda naše čitanje

Kako Viktor raste tako se i način čitanja menja. Na početku je to bilo dodirivanje različitih tekstura, fokus na različite boje i oblike. Kasnije je to preraslo u posmatranje ilustracija i pronaleženje pojmova koje poznajemo kao što su na primer “kuca”, “auto” ili ponekad samo “oko”. Nakon toga usledilo je “čitanje” knjiga od početka do kraja sa komentarisanjem kako poznatih tako i nepoznatih delova ilustracija i njihovih delova.

Photo: Milena Goševski

Viktorova biblioteka sada broji 23 knjige. Pored toga član je najdivnije zemunske biblioteke “Sveti Sava”.  Učlanjenje je za njega bilo besplatno, a ova biblioteka pored najljubaznijih teta koje rade ima i sjajno opremljenu dečiju biblioteku sa malom čitaonicom. Ono što je sjajno, a na što smo verujem uticali zajedničkim uživanjem u knjigama je što ih Viktor shvata kao igru i sam ih uzima i rado lista. Knjige nisu bauk. Pogotovo sada kada one pevaju, sviraju, listovi iskaču i kako moja baba stalno ponavlja dok čita sa Viktorom “šta sve danas neće izmisliti”.

Kakva su vaša iskustva sa čitanjem bebama i deci? I koja je dečija knjiga koju biste nam preporučili, a nismo je spomenuli?