Fotografisanje novorođenčeta kod Smiljke Boškov

Rad Smiljke Boškov sam pratila mnogo pre nego što je Viktor bio u planu. Još tada sam znala da jednom kada budem imala dete, želim njene fotke novorođenčeta. Sećam se da sam još tada zamolila Gagu da mi obeća da ćemo bebu voditi na fotkanje “pa šta košta”. Imala sam sreće da se i on na prvu oduševio njenim fotografijama.

Dogovor za fotografisanje

Dok pišem ovaj tekst vraćam se na naše dopisivanje. Vidim da sam joj se javila da se raspitam o fotkama još pred ulazak u četvrti mesec trudnoće. Toliko o mojoj oduševljenosti njenim fotografijama! Dodatno me je kupilo, to što je na sva moja pitanja odgovorila prilično detaljno. Uporedo mi je slala i linkove na kojima mogu da vidim malo više fotki. Takođe, upućivala me je na njen blog koji je još detaljnije govorio o samom fotografisanju. Još tada mi je objasnila da je bebe najbolje fotografisati uzrasta od oko 15ak dana. Razlog tome je što su bebe tada mirnije i više spavaju. Naglasila je i da će samo fotkanje trajati oko 3 sata. Ovde je uračunala i vreme za hranjenje, presvlačenje i po potrebi umirivanje i igranje.

Photo: Smiljka Boškov

Rekla mi je da može napraviti i par fotografija sa roditeljima, ali da je akcenat, naravno, na fotografisanju bebe.  Takođe, napomenula  je da se fotografisanje obavlja u njenom stanu u blizini Sava centra i da je deo stana namešten upravo za ovu namenu. Napisala mi je i cene koje variraju od toga koliko fotografija želite. Pamtim da sam se još tada oduševila, jer sam zbog činjenice da radi sa novorođenčićima, zbog kvaliteta fotografija i rekvizita koje sam viđala na njenom sajtu i društvenim mrežama, očekivala znatno višu cenu. S obzirom da cene nisu javno isktaknute na sajtu neću ih pisati u tekstu.

Zakazivanje datuma fotografisanja

Sada, kada vrtim poruke mog dopisivanja sa Smiljkom, vidim da sam joj se javila isti dan kada sam se porodila, znajući da je potrebno što ranije da zakažem termin. Bilo me je strah pre samog porođaja (pupupu da ne čuje zlo) da zakazujem termin fotografisanja. Odmah sam se pokajala zbog svog straha, jer mi je tada rekla da je prvi slobodan termin tek za mesec dana. Zakazala sam fotkanje, unapred žaleći što verovatno nećemo imati fotografije uspavane mrve.

Photo: Smiljka Boškov

Srećom, Smiljka je javila da joj se oslobodio datum, i da, ako želimo, možemo da dođemo na fotografisanje kada Viktor bude imao 2 nedelje, što smo oduševljeno prihvatili. Vaučer za fotkanje je bio poklon od drugara koji su nas pitali šta bismo voleli za Viktorovo rođenje. Dogovorili smo se da ne kažemo našim roditeljima da idemo na fotografisanje, već da im samo pošaljemo slike, jer smo znali da će im se oni najviše obradovati. Naravno da smo bili u pravu!

Fotografisanje

Dogovorenog datuma došli smo kod Smiljke. Vrata nam je otvorila mlada, tiha i nasmejana devojka. I Gaga i ja smo verovatno zbog brojnih fotografija koje smo videli  verovali da je starija dok je nismo upoznali i saznali da je čak malo mlađa od nas. Pokazala nam je veliku, svetlu prostoriju u kojoj će obaviti fotografisanje. Takođe, tu je bilo i mesto za presvlačenje, hranjenje i mesto gde možemo mi da budemo. Viktora je odmah uzela u naručje i od prvog trenutka je baratala sa njim kao iskusna babica. Sva odelca mu je ona presvlačila. Pričala mu je, mazila ga je, sa neverovatnom posvećenošću i nežnošću. Iako novorođenče, Viktor je uživao i bio savršeno miran sa njom. Priznajem, zavidela sam joj na tolikoj smirenosti i divnom odnosu koji stvara sa bebom od samo dve nedelje koju prvi put vidi.

Photo: Smiljka Boškov

Odmah nam je bilo jasno da za fotografa treba da imaš talenat i iskustvo. Međutim, da bi se bavio fotografisanjem beba moraš da ih voliš i budeš posebno zaljubljen u svoj posao, jer je rad sa njima naročito poseban i izazovan. Smiljku je bilo uživanje gledati, jer kad neko toliko voli i zna to što radi, to se jako vidi i oseća. Osim što je završila fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti, završila je i srednju tekstilnu školu, pa su većina odelaca koje oblači bebama zapravo njeno delo.

Saveti za dodatke fotografisanju

U iscrpnom dopisivanju sa Smiljkom i savetima sa njenog bloga saznali smo šta bi bilo najbolje da nas dvoje obučemo i šta bismo voleli od nama značajnih predmeta da ponesemo. Inače, sva ostala odelca i rekviziti su Smiljkini. Od naših rekvizita poneli smo Gagin ukulele, mapu sveta i pasoše, i book sa našim fotografijama sa venčanja. Za naše fotografije sa Viktorom Gaga je obukao plavu lanenu košulju i teget bermude, a ja sam imala belu, čipkanu haljinu, jer je ideja bila da odeća bude što nežnija i što neutralnija.

Photo: Smiljka Boškov

Tri sata su nam proletela. Trudili smo se da što više nemo posmatramo fotkanje i da se što manje mešamo u posao profesionalcu. Tamo sam ga dva puta nahranila, i jednom presvukla pelenu. Neuobičajeno za bebe stare 2 nedelje i za samog Viktora, većinu fotografisanja proveo je budan, ali i miran.

Biranje fotografija

Dva dana kasnije dobili smo pristup svim fotografijama i odabrali one koje želimo da nam Smiljka obradi. Izabrali smo 36 fotografija koje smo dobili u digitalnom formatu i u book-u. Takođe, dobili smo i 5 čestitki napravljenih od fotografija. Sve ovo bilo je upakovano u kesu sa Viktorovim slikama na njoj. Desetak dana posle fotkanja, bile su gotove fotografije u digitalnom formatu, a pet dana posle i buk je bio gotov.

Photo: Smiljka Boškov

Malo je reći da smo bili oduševljeni fotografijama. Stavila sam ih podosta u tekst, jer verujem da u ovom slučaju one mnogo više govore od samog teksta. Ipak, pre svega bih izdvojila veliku Smiljkinu profesionalnost. Takođe, osećam veliko divljenje što je našla posao koji voli i koji radi sa toliko ljubavi i posvećenosti.

Za kraj, ohrabrila bih one koji se boje da je beba možda suviše mala za fotografisanje da veruju spretnim i nežnim rukama ove divne devojke. Od nas je ogromna preporuka, a ja jedva čekam da blamiram Viktora ovim fotografijama kad dovede prvu devojku na upoznavanje.

*Tekst je originalno objavljen 06.05.2019.