Prvih 40 dana sa bebom- period babinja

Kažu da je potrebno da prođe tih prvih 40 dana da sve dođe na svoje. Četrdeset dana do upoznavanja, “pohvatavanja konaca” i na kraju sigurnosti i mira. Kao i većini porodica i nama je ovih 40 dana trebalo da se povežemo i uđemo u željno iščekivanu rutinu.

Poseta patronažne sestre

Prva poseta patronažne sestre je dan posle izlaska iz bolnice. U mom slučaju u nedelju, pozvali su me da provere adresu koju sam prijavila za dolazak patronažne sestre i rekli mi da je očekujemo sutradan ujutru.

Sutradan oko 9 ujutru pozvonila nam je Tanja, naša patronažna sestra. Prvo je sela da popriča sa nama i uzme podatke. Pitala je kako je prošao porođaj i kako se snalazimo oko dojenja. Ovu epizodu sa dojenjem sam ispričala u jednom od prethodnih tekstova, pa bih sada nastavila sa ostatkom posete. Pre nego što je Tanja došla Gaga i ja smo sastavili spisak pitanja i nedoumica, kako ne bismo zaboravili nešto da je pitamo. Sestra je pregledala Viktora i obradila njegov pupčani patrljak. Pokazala nam je kako se beba kupa, i Gaga i ja smo uz njenu asistenciju pokušali što više da se uključimo.

Praksa je da nakon porođaja patronažne sestre dolaze ukupno u pet kućnih poseta u prvih dve nedelje bebinog života. Viktoru je pupčani patrljak otpao 11. dan. Inače je nepisano pravilo da poslednja poseta patronažne sestre bude nakon otpadnutog pupčanog patrljka, što je bio i sa nama slučaj.

Photo: Privatna arhiva

Stvari koje bih volela da mi je neko rekao ranije

Postoje neke, potpuno normalne promene na bebama u tim prvim danima i nedeljama. Na žalost, većinu sam naučila na teži način, tj.preplašeno posmatrajući Viktora, nakon čega sam pitala iskusne drugarice ili guglala. Često sam i zvala Halo bebu, telefonsko savetovalište osnovano da pruži pomoć trudnicama i porodicama sa bebom. Dakle počnimo sa spiskom ne tako prijatnih promena koje možete primetiti na svojoj bebi.

-Izlazi im plik na gornjoj usni od sisanja. Ovaj plk ponekad samo prođe, a ponekad se oljušti i na njegovom mestu izađe novi.

-Bebama na bradi im izlaze bele bubuljice od mleka. Izgledaju kao sitan beli osip.

-Bebe nemaju razvijen mišić očne jabučice. Zbog toga će vam se možda desiti da beba odjednom dok je gledate ukrsti očima. Ovo prestaje posle 10-ak dana, koliko je potrebno da mišić ojača.

-Ruke i noge su im hladne, i to je skroz normalno. Ukoliko želite da proverite da li je bebi hladno ili vruće, najbolje je da to uradite prema njihovom nosiću ili vratu.

-Bebe kijaju, jer izbacuju plodovu vodu iz pluća.

-Koža im se peruta.

-Opada im kosa i raste nova.

Grčevi

Famozna tema života sa novorođenčetom su čuveni grčevi. Najčešće se javljaju posle druge nedelje života i traju do trećeg meseca života. Kada uporedim priče i iskustva ljudi koje sam čula o grčevima, shvatam da smo mi sa njima imali mnogo sreće.

Viktoru su grčevi krenuli sa 15-20 dana života. Vrlo je specifično ispoljavao tu bol, pa smo bili sigurni da se radi baš o njima. Svaki put kada bi grčevi krenuli on bi se zacrveneo, stisnuo pesnice i glasno plakao. U njegovom slučaju jedan “interval” grčeva trajao je maksimalno pola sata. Nisu se javljali u pravilnim intervalima. Dešavalo se da ih ima 3 dana, pa nema nedelju dana, pa ima 5 dana, i onda nema 2 dana. Najčešće su se javljali predveče.

Nismo hteli nikakve lekove, čajeve, niti bilo kakve preparate da mu dajemo. Koleginica nas je savetovala “da se tako trentuno rešava problem, a dugoročno se creva ulenje”. Ovo nam je zvučalo skroz logično i držali smo se tog saveta.

Photo: Privatna arhiva

Olakšavali bismo mu bol, tako što bismo uključili fen i grejali mu stomak. Ponekad je pomagalo da ga okrenemo na stomak, jer mu je tako toplije, i može lepo da se isprdi. Učili smo i masažu za grčeve (o kojoj će biti reči u nekom od sledećih tekstova) za koju verujem da mu je dosta pomogla. Ponekad je sve što smo mogli da uradimo bilo da ga čvrsto zagrlimo i samo čekamo da prođe.

Prvi pedijatrijski pregled

Prvi pedijatrijski pregled Viktor je imao sa punih mesec i 10 dana. Ovo je bio prvi slobodan termin kod izabranog pedijatra u Domu zdravlja. Doktorka ga je pregledala, izmerila i odgovorila na naša unapred spremljena pitanja. Na prvoj kontroli Viktor je imao 5,5 kg. Ovo je ogroman napredak, s obzirom da je na otpustu iz porodilišta imao 3800g (normalno je da beba izgubi do otpusta 10% porođajne težine). Doktorka je konstatovala da je dosta dobro napredovao i savetovala da nastavim isključivo dojenje.

Prvi ginekološki pregled

Na prvi ginekološki trening otišla sam 4 nedelje nakon porođaja. Preporuka je da se na ovaj pregled ide između 4.i 6.nedelje nakon porođaja. Na ovom pregledu doktorka je konstatovala da je sve u redu i da se sve vraća na svoje mesto.

Što se tiče krvarenja rane nakon porođaja, krvarila sam dobrih 40 dana. Prvih 10-ak dana se stvarno dešavalo nešto. Nakon toga, imala sam dugo rozikaste tačkice i kremkasti sekret koji nikako da stanu. S obzirom da je postojalo još malo krvarenja i na pregledu, doktorka je rekla da sa seksom sačekamo još 2 nedelje, tj.do isteka punih 6 nedelja nakon porođaja. Treninge je odobrila, u vidu laganije fizičke aktivnosti, koju ću postepeno povećavati.

Kod kuće sa bebom

Prve 2 nedelje kod kuće bio je Gaga sa nama i nas troje smo prilično dobro funkcionisali. Ja sam slabo mogla da se krećem, zbog bolne rane, pa sam uglavnom na tom početku samo dojila Viktora i ležala. Kada se Gaga vratio na posao, sledeće 2 nedelje je moja mama uzela odmor.

Photo: Privatna arhiva

Tada sam već mogla više da se krećem i sve obaveze vezane za Viktora sam mogla da ispunjavam. Mama mi je bila velika pomoć što se tiče kuvanja i kućnih poslova. Nakon te 4 nedelje bili smo sami nas dvoje veći deo dana, ali tada smo već bili uigran tim.

Početak je bio turbulentan, ali bili smo pripremljeni na njega. Dešavalo se da jedan dan pomislimo, “ma, to je to, znamo foru za uspavljivanje, sve smo ga provalili”. Neretko nas je demant ovoga dočekivao već sutra. Ono što je meni pomagalo je rečenica Tamare koja je vodila masažu za bebe. Kao mantru smo ponavljali “Oni ne rade ništa vama. Oni se oglašavaju, jer im nešto fali i treba” i pomagalo je.

Svakim danom je bilo sve lakše. Stoga, savet koji uvek dajem drugarima, mladim roditeljima je “proći će”. Provereno deluje!

*Tekst je originalno objavljen 14.05.2019.