Prvi put sa bebom na moru

Ovaj tekst nije hronološki na redu. Trebalo bi da sada pišem o periodu kada je Viktor imao par meseci. Međutim, s obzirom da leto počinje, verujem da će mnogima od vas značiti da pročitaju naše iskustvo prvog putovanja na more sa bebom. Trudila sam se da što detaljnije opišem sve “delove” našeg letovanja i nadam se da će vam neki od saveta biti korisni.

Putovanje

Na letovanje na ostrvo Kefalonija je išlo nas troje kolima. Destinacija na koju smo išli je bila dosta udaljena, ali smo put “iscepkali” kako bi bio što manje naporan za Viktora. Takođe, trudili smo se da usputne stanice budu interesantne i Gagi i meni.

U četvrtak posle Gaginog posla krenuli smo kod njegovih roditelja u Leskovac. To veče smo proveli tu i prepodne krenuli za Solun. Ovo putovanje je trajalo oko 4 sata i Viktor je gotovo celo proveo spavajući. Taj dan smo iskoristili za obilazak Soluna u kome smo i prespavali.

Photo: Privatna arhiva, Solun

Sutradan smo krenuli za Pargu. Iz Soluna je potrebno 3,5 sata do ovog grada. Proveli smo taj dan na plaži, Viktorov prvi put i uveče prošetali po gradu i u ovom mestu prespavali.

Ujutru smo krenuli za Lefkadu do koje nam je trebalo oko 2 sata. U ovo ostrvo smo se zaljubili prošle godine kada smo bili nas dvoje na letovanju, o čemu sam pisala u tekstu o putovanjima u trudnoći. U vreme kada smo sa Viktorom došli na ovo ostrvo tu su bili moji roditelji na letovanju. Proveli smo dan sa njima na plaži i uveče prespavali u njihovom apartmanu. Njihova pomoć tog dana bila nam je i te kako značajna.

Photo: Privatna arhiva, Lefkada

Sutradan smo krenuli na Kefaloniju, kada je i počinjao aranžman uplaćen preko agencije. Do ovog ostrva trebalo nam je oko 2,5 sata, od čega smo veći deo puta proveli na trajektu.

Put nazad

Proveli smo 10 dana na Kefaloniji, a zatim krenuli kući takođe “cepkajući” povratak. Put nazad prošao je nešto drugačije. Ponovo smo dan proveli na ostrvu Lefkada (ovaj put bez mojih roditelja), i popodne krenuli ka mestu Kalabaka, do koga nam je trebalo oko 4 sata.

U Kalabaki smo prespavali i sutradan prepodne smo obilazili manastire Meteore. Predveče smo krenuli za Leskovac do koga nam je trebalo 6 sati. Ovo je ujedno bila i najduža deonica vožnje, za vreme koje smo napravili jednu ozbiljnu pauzu od sat vremena.

Ostali smo 2 noći u Leskovcu, i u nedelju krenuli za Beograd, do koga nam je potrebno oko 3 sata. Zbog ovoliko usputnih stanica i pažljivo pripremljenog puta, nikome od nas troje ovako daleka destinacija nije predstavljala problem, iako je udaljenost Kefalonije od Beograda preko 1000 km.

Kako je izgledao dan na moru

Dan smo najčešće započinjali buđenjem između 8 i 9. Kako su plaže na Kefaloniji raspoređene po celom ostrvu, neretko nam je trebalo sat vremena kolima do njih. Zbog toga smo na plažu najčeše stizali između 10 i 11. Oko 6 smo kretali nazad. Išli smo do smeštaja na kupanje, a zatim na večeru i šetnju. Trudili smo se da u smeštaju budemo do 9, zbog Viktorovog uspavljivanja.

Photo: Privatna arhiva, Kefalonija

Na plaži smo veći deo dana provodili pod suncobranom. Izlazili smo iz senke samo kako bismo se okupali u moru. Kako i Gaga i ja volimo da se sunčamo, uvek je jedan bio sa njim pod suncobranom, dok je drugi mogao da čita i uživa na suncu.

Torba za plažu

Tačnije, u pitanju su bile torbe, a ne torba. Pakovali smo peškire za plažu za svo troje i ispod njih postavljali prostirku na koju mogu da stanu svi peškiri. Nosili smo kreme za sunčanje i za nas i za Viktora. Njegova je bila Sebamed faktor 50 za bebe. Mazali smo ga više puta dnevno i nikada nije izgoreo. Nosili smo i njegov šeširić za plažu sa vrpcama koje se vezuju, kako ga ne bi skidao, što mu je prečesto bila namera.

Od “plažnih dodataka” kupili smo šator preko Ali express-a. Koštao je oko 17 dolara i bio nam velika pomoć na plaži. Viktoru je bilo interesantno da sedi u njemu. Šator je pravio hlad i imao rupu u sredini koju smo mogli da punimo vodom. Od igračaka nosili smo kanticu koja je bila Viktorov ogroman izvor zabave. Bio je u stanju duuugo da je puni kamenjem i izbacuje kamenje iz nje. Takođe, nekoliko gumenih igračaka i plastične činijice bili su mu jako interesantni i dovoljni. Nosili smo mu i gumu za kupanje u kojoj se brčkao i plutao.

Photo: Privatna arhiva, Kefalonija

Na plaži je najčešće imao jedan podoj. Osim toga nosili smo mu flašicu sa vodom i kašice. Kod kuće isključivo pravimo kašice, ali na putovanju smo odlučili da odmorimo od toga. Kupila sam mu više vrsta babylove i hipp kašica. Ovo su ujedno bile jedine organske kašice koje sam našla kod nas u kraju.

Nosili smo više komada kako običnih, tako i pelena za plažu. Ipak, najčešće smo ga kupali u moru golog. Pored toga tu su bile i vlažne maramice i krema.

Kako smo se proveli

Letovanje sa bebom se svakako mnogo razlikuje od  običnog letovanja. Više ste u akciji, trudite se da beba ne jede kamenje, ne puzi po suncu i da je redovno namazan. Pratite kada spava, kada jede i da li uredno kaki. Na spavanje idete već oko 11, premoreni. S druge strane, više se smejete, igrate i zbližavate kao porodica. Ovo je bila i divna prilika da svo troje budemo po ceo dan zajedno.

Photo: Privatna arhiva, Kefalonija

Ne očekujte od letovanja sa bebom klasičan odmor, ali, svakako očekujte novu i jedinstvenu avanturu.

*Tekst je originalno objavljen 17.06.2019.