Masaža za bebe kod Tamare Dragović

Za masažu za bebe čula sam pre nego što smo postali roditelji. Dodir, bliskost, povezivanje,… Sve te neke reči koje sam usput ukačila, a govorile su o masaži beba dovele su me do profila Tamare Dragović. Na njenom Instagram profilu i Facebook stranici čitala sam snažne citate o roditeljstvu i gledala nežne fotke masiranja još dok Viktor nije bio deo trojke. Stoga ne čudi što je moja prva poruka Tamari u kojoj se raspitujem o terminima i ceni poslata 13. septembra, kada je Viktor imao 6 dana. Tada sam saznala da nova obuka kreće 7.oktobra, kada je Viktor napunio tačno mesec dana.

Masaža je za sve bebe od otpadanja pupka do 12 meseci starosti. Kako sama Tamara kaže, najbolji period za dolazak na masažu je onda kada se roditelji osećaju spremni. Nama je bilo izuzetno značajno što smo gotovo od samog početka Viktorovog života savladali ovu divnu veštinu.

Naš prvi susret

Od dve ponuđene lokacije, odabrali smo masažu u centru grada, jer se ovde obuka održavala nedeljom, pa smo mogli svo troje da joj prisustvujemo. Išli smo jednom nedeljno na masažu u 5 termina od po 2 sata.

Pored nas troje na obuci je bilo još tri bebe u pratnji roditelja. Prostor je svetao sa strunjačama na podu, ogledalima i jastucima za dojenje. Prvo što primetite na upoznavanju sa Tamarom je njen nežan glas i tople oči. Kao što i sama naglašava, važno joj je da se svi osećaju prijatno. Govorila je da ništa što radimo nije obavezno i da u ovom prostoru poštujemo granice jedni drugima.

Photo : Tamara Dragović

Tamara Dragović

Tamara je kamerman po obrazovanju. Bavi se i svojim primarnim zanimanjem i fotografijom. Kako mi je sama pričala, najinteresantniji su  joj angažovani filmovi i fotografije. Ona je i sertifikovani instruktor Međunarodne asocijacije za masažu beba -IAIM (International association of Infant Massage).

Kako izgleda masaža za bebe

Tamarini časovi najčešće počinju opuštanjem. Nakon toga masira se određeni deo tela koji Tamara pokazuje. Svake nedelje se uči masaža nekog novog dela tela i nakon toga ponavljaju već naučeni pokreti. Roditelj masira bebu, a Tamara pokrete pokazuje na lutki.

Materijal za masažu

Svi roditelji dobiju ištampanu knjižicu pokreta koji se uče na masaži. Roditelji sami masiraju decu kod kuće, a Tamara na početku svakog sledećeg časa pita da li postoji neki pokret koji je nejasan ili bilo šta što je predstavljalo smetnje za masažu kod kuće.

Takođe, Tamara obezbeđuje ulje za masažu koje se koristi na obuci. Osim toga, na kraju obuke ona šalje sve pređeno u pdf formatu sa savetima za nastavak.

Photo: Tamara Dragović

Masaže protiv grčića i za umanjenje bolova

Na masaži za bebe uče se i pokreti koji mogu ublažiti grčeve i zatvore. Nama je ova masaža bila izuzetno značajna. Kao što sam pisala, Viktor nije imao strašne probleme sa grčevima. Međutim, oni su, svakako, postojali i masaža koju smo ponavljali kod kuće ih je otklonila.

Postoje i masaže za umanjenje bolova pri rastu zubića. Srećom, Viktor nije imao nikakve smetnje pri izbijanju zuba.

Ostatak časa

Osim same masaže Tamara drži i svojevrsna predavanja na obuci. Ona govori sa roditeljima o važnim temama o životu sa bebom i njihovom razvoju. Govori se o bebinom plaču, različitim fazama u razvoju i sličnim temama. Ovi razgovori predstavljali su veliku psihološku podršku za nas i još pamtimo i ponavljamo neke Tamarine reči.

Atmosfera na masaži

Ono što se Tamara istinski trudi i što joj i te kako polazi za rukom je da se svi prisutni osećaju prijatno. Počevši od tople prostorije, mirisa ulja za masažu, pa sve do jabuka sa cimetom i orasima i čaja koje ona servira za svoje goste. Roditelji su slobodni da u tom prostoru bebe hrane presvlače, a postoji i posebna prostorija za mame koje se ne osećaju prijatno da doje javno.

Photo: Tamara Dragović

Šta smo naučili na masaži za bebe

Masažu smo ponavljali svakodenevno kod kuće. Njom smo se zbližavali i bila je naš trenutak mira. Osim same masaže, “razgovorni” deo časa je, ipak, nama bio najznačajniji. Njime smo se osnažili i postali sigurniji u sebe kao roditelji. Beskrajno hvala Tamari za sve one nežne trenutke i mudre reči koje smo od nje naučili. Od nas troje ogromna preporuka.

*Tekst je originalno objavljen 26.06.2019.