Mi u svetu bebonošenja

Pre roditeljstva nisam se uopšte razumela u nošenje beba. Ni sada moje znanje nije veliko, ali su meseci nošenja i iskustva iza nas. Dok je ovaj tekst čekao na objavljivanje u draft-u, jedna mama čije mišljenje i znanje izuzetno cenim mi je odgovorila na Instagram story. Na story-ju sam nosila Viktora u nosiljci i ona mi je objasnila zašto taj položaj nije doabar za njega. Ovo me je malo pokolebalo da objavim ovaj tekst i razmišljala sam da odustanem od pisanja o temi o kojoj očigledno nemam dovoljno znanja. Međutim, kada sam ponovo promislila shvatila sam da se blog do sada mahom nije zasnivao na znanju, već isključivo na mom iskustvu. Stoga, evo ga tekst o našem iskustvu o bebonošenju.

Nošenje u elastičnoj marami

Još u trudnoći oduševila sam se Hug bug maramama i rešila da nabavim jednu kada se Viktor rodi. Ona je bila naručeni poklon od kume i drugarice koji su nam donele kada su došle da vide Viktora. Odmah smo oprali maramu i otišli u prvu šetnju kada je sin imao 17 dana. Vežbali smo vez pomoću detaljnog upustva koji smo dobili u priručniku. Prvo bez bebe, a kada smo postali sigurni u vez, onda i sa Viktorom. Na prvo vezivanje marama deluje komplikovano, ali samo posle nekoliko vezova pokreti “uđu u prste”.

Viktor je odmah odlično prihvatio maramu i često bi se uspavao u njoj i pre nego što bismo izašli iz stana. Ovu činjenicu koristili smo i kada je trebalo kod kuće da ga uspavamo. Prvu podužu šetnju imali smo kada je Viktor imao mesec dana. Šetali smo od stana do centra grada i nazad. 11 km ukupno u oba smera. U jednom smeru sam sina nosila ja, u drugom tata. Veći deo puta Viktor je udobno spavao u marami. Toliko mu je prijalo ovakvo nošenje da se dešavalo da u nosiljci čak i prede dok spava. Pošto je bio krupna beba sa maramom smo završili kada je imao 4 meseca (u mom slučaju), odnosno 5 meseci (u Gaginom slučaju).

Photo: Privatna arhiva, hug bug marama

Nošenje u nosiljci

Prvu nosiljku dobili smo od drugara na poklon kada se Viktor rodio. Ova nosiljka je marke Aiebao i nije jedna od ergonomskih nosiljki koje se mogu naći kod nas na tržištu. Ovo u to vreme nisam znala, ali sada znam da je položaj koji beba treba da zauzima raširenih nogu, kao žaba, a ne da noge vise, kao što je ovde bio slučaj.

Ovu nosiljku koristili smo od perioda kada je fizijatar odobrio Viktoru sedenje, tačnije od 5 meseci. Iako ne najzdravije rešenje, ova nosiljka je sa nama osvajala planine, festivale i često bila Viktorovo udobno mesto za uspavljivanje.

Photo: Privatna arhiva, aiebao nosiljka

Nošenje u ergonomskoj nosiljci

Ovaj pasus nije bio deo originalnog teksta objavljenog u avgustu, već ga dodajem sada. Od moje porodice i drugarice Viktor je dobio naručen poklon za prvi rođendan, Boba X nosiljku. Pre nego što smo se odlučili da je kupimo išli smo 2 puta do prodavnice Grli mama da proverimo šta nam to odgovara. U radnji nas je dočekala ljubazna Isidora, inače sertifikovana savetnica za nošenje beba. Uz njenu sugestiju i probanje više nosiljki, shvatili smo da je ova nosiljka pravi izbor za nas. Pošto oboje nosimo Viktora, na finalni odabir došao je i Gaga i složili smo se da je Boba X nosiljka koja oboma najviše odgovara.

Ono čime smo posebno oduševljeni, a što nismo mogli ranije da isprobamo je nošenje na leđima. Ovakvo nošenje preporučuje se od perioda kada beba može samostalno da sedne, tj.od nekih 8 meseci. Nošenje na leđima je neuporodivo lakše i manje opterećujuće za kičmu.

Photo: Privatna arhiva, Boba X nosiljka

Tri meseca kasnije ova nosiljka nam je najbolji prijatelj. Prošla je sa nama višečasovne šetnje po Belgiji i Sloveniji, pomagala je meni kada sama idem sa Viktorom na pijacu, a otkada se Viktor ne uspavljuje na siki, ona je ultimativni alat za uspavljivanje.

Putovanja s djecom

Jedna od mojih omiljenih Facebook grupu je upravo grupa Putovanja s djecom. Ovu grupu osnovali su roditelji putnički entuzijazisti koji stoje iza bloga Putoklinci. U ovoj grupi uvek smo dobili sjajne savete, kad god smo postavili neko pitanje. I bez postavljanja pitanja ova grupa sadrži pregršt putopisa hrabrih roditelja, putnika.

U martu smo išli na vikend u Hrvatsku. Plan je bio obići i Plitvička jezera. Kao što su nas i savetovali u grupi, Plitvička jezera su teško dostupna kolicima za bebe, te je gotovo neophodno poneti nosiljku. Zamislite sada ovu scenu. Nedelja je 6 ujutru, u Zagrebu smo. Plan je bio da u 7 krenemo ka jezerima. U tom trenutku shvatam da smo nosiljku zaboravili u Beogradu. Očajna pišem pitanje u grupi da li možda ima neka mama koja bi nam pozajmila nosiljku na 1 dan. Dakle, nedelja je, 6 ujutru i imam sat vremena da pronađem nosiljku. Nosiljka koju vidite na slici je jedna od 4 nosiljke koje su nam bile ponuđene od strane zagrebačkih mama. Toliko o solidarnosti putnika, “bebonosača” i prvenstveno roditeljskoj solidarnosti.

Photo: Privatna arhiva, Plitvička jezera

Lenine putujuće nosiljke

Još jedna Facebook grupa o kojoj želim da vam pišem je grupa Lenine putujuće nosiljke. Administratorka ove grupe je Ana Anastasijević Vuletić i sama mama koja je nosila svoju decu. Kao što i pravilnik grupe kaže ideja celog projekta je da se širi ljubav nošenja i da pruži podršku među roditeljima.

Cilj ove grupe je da roditelji koji nisu u finansijskoj mogućnosti dugoročno rentiraju maramu ili nosiljku. Roditelji koji žele da kupe nosiljku ili maramu, a nisu sigurni koja bi im odgovarala, mogu da rentiraju neki od modela sa sajta u trajanju od 5 dana. Grupa se finansira donacijama mama i administratora. Takođe, jedan od načina na koji grupa dolazi do marama i nosiljki je od samih brendova koji ih proizvode. Naime, brend pokloni grupu maramu ili nosiljku, a roditelji koji je rentiraju u obavezi su da napišu recenziju u  znak zahvalnosti. Ova divna grupa ima “u svojim redovima” i savetnice za nošenje beba, koje će vam rado odgovoriti na bilo koju dilemu vezanu za nošenje.

Zašto je dobro nošenje beba

Brojni su benefiti koje smo iskusili nošenjem beba. Jedan od benefita su slobodne ruke, kojima možete istovremeno nameštati krevet, prati sudove ili vući torbu za pijacu. Takođe, teško dostupni vrhovi i tvrđave, prestaju to da budu, pa smo zajedno osvojili Soko grad, Kotorsku tvrđavu i Lovćen. Takođe, đuskanje na Beer fest-u bilo je moguće upravo zahvaljujući nosiljci. Kao što sam već spomenula, nosiljka nam je sredstvo broj 1 za uspavljivanje bebe, od kada se ne uspavljuje na siki. Ipak, najznačajnije što smo dobili nošenjem je što smo se njime dodatno povezali kao porodica. Smatram da je nošenje beba prirodan nastavak trudnoće, u kome, ovoga puta, može da učestvuje i tata.

Photo: Privatna arhiva, Boba X nosiljka

*Tekst je originalno objavljen 21.08.2019.