Viktorov prvi rođendan

Da me neko pita koji su moji poslovi snova, organizator žurki bi sasvim sigurno bio jedan od mojih odgovora. Volim da osmislim svaki detalj, koji vrlo često niko ne primeti. Takođe, volim da vodim računa o organizaciji, da se bavim stvarima koje me se ne tiču, kao npr.ko će s kim doći kojim kolima. Volim da pronađem hiljadu opcija, pa onda razbijam glavu razmišljanjem šta mi je od toga najbolji odnos cene i kvaliteta. Tu trku, paniku i uživanje najbolje opisuje poruka koju sam poslala sestri 2 dana pred Viktorov rođendan “Malo me ubija, a malo me i loži ova organizacija”.

Prostor

Gaga i ja imamo veeeliko društvo i divne porodice i za početak je trebalo pronaći mesto koje će da primi ovaj broj ljudi. Konačan zbir onih koji su bili je 70-oro odraslih i 6-oro dece. Jasno je da igraonica zbog ovoli(c)kog broja dece nije bila opcija. S obzirom da je Viktorov rođendan u kasno leto, znali smo da želimo dnevnu žurku na otvorenom.

Kako su za kasnije popodne najavljivali kišu, rekli smo ljudima da rođendan počinje od 11. Ovo je u datom slučaju značilo da većina gostiju dođe do 1-2 popodne. Tražili smo splavove i vikendice na vodi i kada smo našli vilu na Savi (IG @vilanasavibg) u blizini ostružničkog mosta, znali smo da je to-to. Veliko travnato dvorište, dve terase (od kojih jedna veličine garsonjere), uređeni mol na reci i sjajno opremljena kuća bili su sve što nam treba. Pored toga u kući ima mesta za spavanje za desetoro ljudi, što nam je dodatno odgovaralo zbog gostiju iz Leskovca.

Photo: Danica Milošević

Dekoracija

Tema rođendana bio je svemir, ali o tome nismo obavestili nikog od gostiju, jer smo želeli da sve bude iznenađenje. Jedino je pozivnica koju sam napravila u programu Canva imala raketu na sebi. Inače, od srca preporučujem ovaj program, magijom pretvara nas nelikovne ljude u profesionalce grafičkog dizajna.

U izvođenju ideja oko dekoracije pomogli su nam moj brat i njegova devojka, sveži diplomci slikarstva sa Fakulteta likovne umetnosti. Njih dvoje su bili zaduženi za platno sa motivima zvezdanog neba koje je služilo kao pozadina za grupne fotografije. Pravili su i raketu iza koje su gosti mogli da staju i slikaju se.

Photo: Danica Milošević

Takođe, oslikali su hamer papir na kome je stajalo 12 Viktorovih fotografija iz svakog meseca života ili “Viktorov prvi krug oko Sunca”. Kako se sama kuća sastoji iz više delova, napravili su putokaz koji je stajao na ulazu u dvorište. Slobodno mi pišite ako su vam potrebne vešte ruke za dekoraciju, biće mi drago da vam dam kontakt ovo dvoje umetnika-careva.

Photo: Danica Milošević

Uklapanje teme i dekoracije rođendana

Različitim delovima kuće dali smo različita imena i (ponovo) u programu Canva napravila sam poster za svaki stejdž. Tako je dvorište bilo “solarni odmor”, mol na reci “voda na Marsu”, terasa za đuskanje “svemirski ples”, terasa na kojoj je bila hrana “međuzvezdani obrok”, dnevna soba kuće u kojoj je bio frižider sa pićem “raketno gorivo” i dečija sobica u kući “dečija orbita”. Ta dečija soba u kući inače ima igračke, a mi smo doneli i nekoliko Viktorovih. Za stariju decu ištampali smo papire za bojenje sa temom svemira i nabavili flomastere i bojice.

Photo: Danica Milošević

Smislila sam da pokloni za goste budu zvezdana prašina. Kupili smo male zip kesice i napunili ih šljokicama. Na njih smo stavljali nalepnice na kojima je bilo odštampano “zvezdana prašina sa Viktorovog orvog rođendana”. Imali smo i knjigu želja u kojoj su gosti pisali Viktoru rođendanske želje, a ispod kojih ćemo zalepiti fotke sa rođendana sa tim gostima.

Osim ovoga, kuću smo ukrasili i zastavicama i lampionima sa Ali express-a, i pom-pomovima i balonima iz Džamba. Imali smo i prskalice i lampione želja, ali kao i za našu svadbu, nismo ni stigli, niti se setili da išta od toga iskoristimo.

Posluženje i torta

Ne mogu da preskočim ovo poglavlje, a nema šta posebno da se piše. Kupili smo pića koja inače pijemo, naručili Domaće kiflice i roštilj iz mesare Kalik koji uvek naručujemo. Gagin tata doneo je (odlično) pečenje, Gagina nana pravila je kiflice, a moja mama salate.

Jednu tortu pravila je Gagina mama, drugu moja tetka i 2 smo naručili iz sjajne pančevačke poslastičarnice Poco loco. Manja torta iz poslastičarnice bila je od voća i orašastih plodova, kako bi i Viktor dobio svoje parče. Veća torta bila je, shodno temi rođendana, u obliku rakete.

Photo: Danica Milošević

Muzika i fotografija

Iznajmili smo ozvučenje i pozvali dva drugara koji iz hobija rade taj posao da nam puštaju muziku. Želeli smo da muzika bude pretežno pop-rok, da požele i najmlađi i najstariji gosti da đuskaju.

Što se tiče fotografija, verujem da pored sve gužve ne bismo stigli da napravimo 3 dobre fotografije, pa je sjajna stvar što smo angažovali fotografa. Za ove divne fotke bila je zadužena Danica Milošević (IG @neko_na_d).

Photo: Danica Milošević

Sve u svemu, bilo je divno sa toliko dragih ljudi na jednom mestu. Više je ličilo na opušteno druženje, a ne na žurku (što je negde bila moja zamisao). Imali smo sreće i sa vremenom, jer je kiša pretila da padne, ali sačekala je 7 uveče da se gosti raziđu. I stariji i mlađi gosti rekli su nam da su se super zabavili. Viktor je toliko uživao da je dva sata usred žurke i odremao. Tako da, sve kad se zbroji, jako dobra žurka i jedva čekam novi povod.

*Tekst je originalno objavljen 16.09.2019.