Putovanje u grupi sa bebom

Rekla mi je jedna mama da su joj putovanja sa grupom ljudi sama po sebi horor, a kad još u tu priču doda i bebu, sve zvuči duplo strašnije. Ovim tekstom sam želela da podelim naša iskustva putovanja u grupi i pomognem da se osmelite na ovaj vid putovanja i dam vam neke savete, koje smo ponekad učili na teži način.

Grupa sa kojom putujemo broji nas 20-ak drugara među kojima je i troje dece, (skoro pa) trogodišnja Kruna, šestomesečna Emilija i Viktor od godinu dana. Neki se ovde poznaju od osnovne i srednje škole, neki još od vrtića, neki su rodbinski povezani, a poslednjih godina ovo drugarstvo stvorilo je i 5 kumstava. Godinama unazad putujemo zajedno, najčešće Srbijom i najčešće za vikende i praznike. U proseku nas bude 10-ak na putovanjima, a ovog meseca nas 17-oro sa 2 bebe letelo je u Belgiju na svadbu drugarici.

Uvek uplatite putno osiguranje

Ovo je apsolutno obavezno na svakom našem putovanju van Srbije. Uvek smo uzimali osiguranje i kada smo putovali sami. Od kada se Viktor rodio postalo je još značajnije. Imali smo sreću da ga nikada do sada ne iskoristimo, ali svakako će uvek biti uz nas.

Uzmite odvojenu sobu za vas i bebu

Ovo je jedan od onih saveta koje smo naučili na teži način. U maju ove godine nas 10-ak bilo je na Perućcu za prvomajske praznike. Viktor je bio jedino dete na ovom putovanju. Iznajmili smo vikendicu u kojoj je gornji sprat bio ogromna spavaća soba za sve. Ovo je značilo da svi čuju Viktora koji se u toku noću budio da siki. Takođe, njegova uzbuna u pola 7 ujutru bila je alarm za sve, a ne samo za nas dvoje. Naša preporuka je da za grupno putovanje sa bebom ipak vodite računa o izdvojenoj sobi, što zbog vašeg, što zbog komoditeta cele grupe.

Putujte sa bebom koja samo siki

Da, mnogo i često! Period u kome beba samo siki i sve što vam je potrebno od hrane uvek nosite sa sobom je neprocenjiv. Taj period nerazmišljanja o njegovim sudovima, portiklama, pripremi i kupovini hrane bio je daleko bezbrižniji od trenutnog.

U martu smo bili na Staroj planini. Viktor samo što nije napunio 6 meseci i uhvatili smo “poslednji voz” za putovanje samo na maminom mleku. Na ovom zimovanju sam učila da skijam, što je uz šestomesečnu bebu i svekrvinu pomoć bilo itekako izvodljivo. Naime, ujutru bih ga podojila, a od 9 do 5 (vreme kada je inače otvoren ski lift) bih skijala sa pauzom oko pola 1 za podoj. Ovakav raspored bio je sjajan i za mene kojoj je ta jedna pauza u danu bila potrebna. Takođe, ovo je bilo sjajno i za moju svekrvu koja nije morala da pravi hranu za Viktora, već su se njih dvoje šetali i družili ostatak dana.

Photo: Privatna arhiva

Bonus savet, dete što pre naučite veštinama

Za mene je skijanje uvek predstavljalo skupu zanimaciju, a nisam ni imala običaj da zimujem. Međutim, odlučila sam da to promenim baš ove zime sa svojih 28 godina i polugodišnjom bebom potpuno zavisnom od mog zdravog tela, tj.sike. Ambiciozno i ne preterano mudro. Tipično ja. Bilo je bolno, bilo je frustrirajuće, a priznajem bilo je i suza. Konačni skor je ipak bio 1:0 u moju korist. Ali, potrudiću se da Viktor (makar proba) da nauči veštine kao što su skijanje, plivanje, klizanje i vožnju bicikala, dok su još njegove suze na stazama društveno prihvatljive.

Ne obilazite velike gradove u velikim grupama

Na početku teksta spomenula sam kako je “nas 17-oro sa 2 bebe letelo u Belgiju na svadbu drugarici”. Petak, prvi dan putovanja, protekao je mirno. Još uvek se nismo svi skupili, i nas šestoro i Viktor obilazili smo Brisel. Zastajali smo pored znamenitosti, jeli, slikali se,… Isto ovo pokušali smo da uradimo u nedelju, kada je u šetnji bilo nas 16 i 2 bebe. Sam izlazak iz zajedničkog smeštaja trajao je pola sata, nakon čega je usledilo dodatnih 10 minuta čekanja ispred smeštaja da pokupimo ono što smo zaboravili. Neko je u gradu želeo da vidi jednu stvar, neko da se slika pored druge, neko da kupi suvenire, a neko je u međuvremenu izgubio ostatak grupe. Kada se svemu tome dodaju i dve bebe sa različitim vremenom hranjenja i presvlačenja, ovo postaje gotovo nemoguća misija.

Nosite se u nosiljci

Već sam napisala ceo tekst o našem iskustvu nošenja, ali moram i ovde da spomenem njeno veličanstvo- nosiljku. Kao što sam napomenula, u međuvremenu smo kupili novu nosiljku, Boba X. Ova nosiljka ima mogućnost nošenja na leđima, što i te kako olakšava celu priču. Ovde ću se diskretno pohvaliti da je prvi dan proveden u Briselu aplikacija izmerila 20 km hodanja, a da su kolica služila gotovo samo za nošenje rančeva i jakni.

Photo: Privatna arhiva

Velika grupa podrazumeva mnogo pomagača

Što putujete sa više ljudi, to su veće šanse da će u svakom trenutku neko poželeti da se igra sa vašim detetom, a vi imati mogućnost da dodatno odmorite. Tako je moja drugarica letos za 2,5 minuta uspavala Viktora na plaži, sa čime sam se ja mučila prethodnih 20 minuta. U Belgiji druga drugarica ga je nosila 2 sata u nosiljci kroz grad, dok je on spavao. Količinu fotografija vašeg deteta koje ćete imati sa ovakvog putovanja neću ni da posebno spominjem.

Birajte dobro opremljen smeštaj

Ova stavka pre Viktora bila nam je sasvim nevažna kako na grupnim, tako i na pojedinačnim putovanjima. Otkad Viktor putuje sa nama, daleko više cenimo ove stvari. Tako smo pre mesec dana mogli sa dve bebe apsolutno da se opustimo na Rtnju u kući Vilino koja je imala i krevetac za bebe sa posteljinom, blender,  ali i dodatni sadržaj kao što su bazen, ljuljaške i veliko dvorište.

Photo: Privatna arhiva, Vilino. Rtanj

Putovanje prilagodite sebi i svom detetu

Za ovih godinu dana koliko poznajemo Viktora imali smo prilike dobro da ga upoznamo i da vidimo da mu ne smetaju duge šetnje, obilasci, gužva, ni buka. Zato, jedino što izbegavamo su zadimljena mesta. Tako kada putujemo sa društvom u neki zajednički smeštaj jedino što ih zamolimo je da ne puše u kući. Sve ostale aktivnosti apsolutno dolaze u obzir.

Opustite se

Prednost putovanja u grupi je što možete da dozvolite sebi luksuz da se toliko opustite da nešto zaboravite, i jednostavno pozajmite pelenu, maramicu ili kremu za sunčanje od nekog. Da, kod kuće i ja Viktoru koristim suve maramice za brisanje guze. Takođe, kod kuće pola dana provedem kuvajući i blendajući njegove kašice. Da, i ja Viktoru menjam i perem pamučne pelene. I, ne. Ne radim to na odmoru. Da, vlažne maramice nisu savršeno zdrave za njegovu kožu, kao što nisu zdrave ni kupovne kašice, ni jednokratne pelene. Ali, na odmoru ste. U redu je da “zgrešite” tih par dana kako bi putovanje svima bilo komfornije i mirnije.

*Tekst je originalno objavljen 28.09.2019.