Kako pomoći mami u postpartumu
Postpartum ili babinje predstavlja period života nakon rodjenja deteta. Prvih bebinih i maminih 40 dana smatra se periodom tranzicije, upoznavanja i navikavanja. Žena možda ne postaje mama uvek prvi put. Međutim, ona uvek prvi put postaje mama dvoje, troje,…dece i to je jedna sasvim nova uloga za koju joj je potrebno vreme da se snadje.

Briga o porodilji

Žene u najvećem broju slučajeva dva puta u životu postaju majke. U proseku 2 puta u životu iznesu 9 meseci trudnoće i porodjaj koji su fizički i emotivno iscrpljujući. Da bi upoznala najveću radost, svoju bebu, mama mora prethodno da da veliki deo sebe. Sledećih 40 dana ona se polako sastavlja i navikava na novo telo i novu ulogu. Postporodjajno zaceljivanje možemo pratiti od vrlo očiglednog postporodjajnog krvarenja koje najčešće traje 40-ak dana,  do daleko suptilnijeg poslaživanja emocija i misli. Dakle, najčešće dva puta u životu žena doživi ovako ogromno iskustvo. Zbog toga smatram da bi naš zadatak kao društva trebalo da bude da je bar tih u proseku 80 dana njenog života tretiramo kao kraljicu.
Kao dula i kao majka znam koliko je ovaj period u životu žene osetljiv i koliko su podrška i pomoć značajna novim mamama. Iz ove misli nastao je i ovaj tekst koji govori o načinima na kojima možemo pomoći novim mamama.

Mamin podsetnik

Pored dojenja, menjanja pelena, davanja vitamina, i ostalih malih-velikih stvari kojima svakoga dana mama brine o bebi, ona vrlo često zaboravi da vodi brigu o sebi.  Mama neće zaboraviti da iseče 20 neizraslih noktića, namaže bebin pupak, ili pažljivo očešlja tek nekoliko pramenova bebine kose, ali će vrlo verovatno zaboraviti da nahrani sebe.
Budite joj podsetnik, ili podsetite tatu da podseća nju da jede, popije vodu, ode u wc. Nije retka situacija da mama od brige za bebu zaboravi da brine o sebi. Ipak, činjenica je da bismo brinuli o nekom, moramo prvo sami da budemo zbrinuti.

Photo: Privatna arhiva

Pohvala

Možda zvuči banalno, ali često pored opčinjenosti bebom zaboravimo mamu. Divimo se novom životu, a zaboravimo da pohvalimo onog ko je taj život doneo na svet. Kompliment će uliti mnogo sigurnosti i mira, a to je ono što novim mamama često nedostaje.

Znam da dojenje ume da bude zeznuto, ali vidim koliko se trudiš i verujem da će sve biti dobro! Jako sam ponosna što si tako hrabro i svesno doživela porodjaj!  Blago tvojoj bebi što ima tako strpljivu i nežnu mamu! Ili bilo koji podstrek koji će je umiriti i podsetiti da je dovoljno dobra majka.

Saveti

Svaka nova mama dobije pregršt netraženih, pogrešnih, i iscrpljujućih saveta. Ono najbolje što možete da učinite za mamu je da ne budete i vi jedni od tih koji će je savetovati.
Ipak, ako vam mama kaže ili primetite da joj je pomoć u nečemu potrebna, ponudite joj stručnu pomoć koju možete potražiti i angažovati za nju.  Mnogo je stručnih lica dostupnih kako online, tako i za posete. Različite savetnice za dojenje, postporodjajne dule, pedijatri i babice svoje usluge nude privatno. Mnogi stručnjaci samo jednim svojim dolaskom ili savetovanjem mogu mnogo pomoći novoj mami.

Šta mama može da očekuje od nas

Kod konkretne pomoći najbolje je da smo konkretni u svojoj “ponudi”. Možemo da kažemo “slobodna sam u sredu posle 6, mogu da prošetam psa/odem po klopu/izvedem starije dete u parkić ili šta god ti treba, slobodno me cimni”. Mami će mnogo značiti da zna vreme u koje može da računa na vas. Takođe, olakšaćete joj mnogo ako spomenete sami stvari koje možete da uradite, a za koje se ona možde ne bi ni setila da pita.
Majci ponekad treba samo društvo da se izjada, pohvali, ili samo na kratko pobegne od priče i misli o pelenama i mleku. Budite tu, slušajte njene potrebe i namirite ih koliko je to u vašoj mogućnosti.

Photo: Privatna arhiva

Food train

U februaru ove godine bila sam na toplom napitku koje su organizovale dule Srbije. Tamo sam čula od dule Jovane o ovoj jako lepoj tradiciji sa zapada. Food train ili vozić hrane predstavlja lanac žena bliskih porodilji. Ove žene prave dogovor i raspored donošenja hrane porodici, u skladu sa svojim obavezama. Svakoga dana druga žena sprema i donosi hranu novoj mami i na taj način joj okakšava postpotodjajni period.

Kako je food train izgledao kod mene

Pomoć je često teže potražiti, nego ponuditi, zato što smo naučeni da to nije ok. Rešila sam da istupim iz ovog lošeg obrasca i potražim pomoć, iako mi isprva nije bilo baš lako da to i izgovorim. Duboko sam verovala da će i druga strana uživati u tome da može da pomogne, jer to su ipak bliske žene iz mog okruženja.
Poslala sam poruku sestri, kumi i drugarici i prenela im ideju food train-a i rekla da bih volela da to organizuju za mene, ako je njima ok.
Svaka od njih 3 bila je zadužena dalje za svoj “lanac” od 3-4 kontakta, i one su se sve medjusobno čule. Veče pre ili to jutro dobila bih poruku od neke od njih da se dogovorimo o “vremenu dostave”. Dodatno je uzbudljiva bila činjenica što nisam znala ko dolazi koji dan, pa bih se uz poruku obradovala i osobi koju ću videti tog dana. Tako sam 10-15 dana od porodjaja svaki dan imala ručak i jedno drago lice na vratima.

Tata u postpartumu

Tate možda ne doživljavaju porodjaj, ali tranziciju svakako dožive i oni. U postpartumu i oni se navikavaju na nou životnu ulogu, ulogu oca. Tata u ovom periodu neće moći da doji, ali će moći da nuna, presvlači, kupa i nosi. Njegov glas je već poznat bebi, a dodirom će se povezivati od prvog dana. Tata u ovom periodu treba da bude mamin produžetak ruke, koje će preneti bebu na podoj, prineti vodu i hranu i zagrliti i podsetiti mamu da ona to može.

Photo: Privatna arhiva

Za kraj

Da rezimiram na kraju, ako u okruženju imate svežu porodilju, pozovite je, ponudite joj pomoć. Ne nudite savete, dobila ih je sigurno ona i više nego što je mogla da poželi. Ponudite svoje vreme, donesite joj hranu, Politikin zabavnik ili pakovanje mrežastih uložaka. Neka vas odbije, neka već ima dovoljno pomoći, ali neka zna da ste tu. Čuvajte mamu, i ona će čuvati bebu!