Druga trudnoća i prestanak dojenja

Pokušala sam da napišem dva odvojena teksta, o prestanku dojenja i drugoj trudnoći. Međutim, ove dve velike teme su se toliko preplitale, da sam na kraju odlučila da ih objedinim u ovom tekstu.

Druga trudnoća

I Gaga i ja smo želeli da posle Viktora imamo još dece i da ne pravimo veliku razliku među njima. Ja imam 5 godina mlađu sestru, a Gaga 6 godina mlađeg brata. Pored sve ljubavi i vezanosti sa obe strane, ipak se tokom odrastanja, a ponajviše tokom detinjstva osećala ta razlika u godinama.

U maju sam otišla na redovan ginekološki pregled i kako bih pre trudnoće proverila da je sve u redu. Viktor je tada imao 8 meseci. Doktorka je konstatovala da je nalaz uredan, ali da još uvek nemam ovulaciju, sasvim sigurno zbog dojenja i da ona pretpostavlja da će se menstruacija javiti za 2 do 3 meseca, a ukoliko se ne javi ni za 4 meseca, da ponovo dođem na kontrolu.

U julu smo odlučili da želimo da ponovo radimo na bebi. Kako još uvek nisam dobila menstruaciju, odlučili smo da na svake 2 nedelje radim test za trudnoću, da bismo bili sigurno da se trudnoća nije desila pre same menstruacije, odnosno sa prvom ovulacijom. Ali, do septembra nije bilo ni menstruacije ni pozitivnog testa.

Photo: Privatna arhiva

Po prethodnom dogovoru u septembru sam ponovo otišla na ginekološki pregled. Doktorka je konstatovala isto stanje. Uredan nalaz, ali bez ovulacije, vrlo izvesno usled dojenja. Nastavila sam da radim testove za trudnoću i u oktobru smo dočekali dve crtice na testu, a menstruaciju nisam ni dobila.

Smanjenje dojenja

Sa uvođenjem čvrste hrane od 6-og meseca prirodno se broj podoja smanjio. U junu, kada je Viktor imao 9 meseci podoji su nam i dalje bili jako važan deo ishrane. Tada je sikio kada se probudi, pa popodne pre dremke, pa uveče pre uspavljivanja. Noćne podoje nisam izbacivala, ali mi nisu predstavljali problem. Dinamika je bila takva da kada se probudi u sred noći prebacim ga kod nas u krevet da siki. Redovno bismo se oboje uspavljivali na ovaj način. U tom periodu imao je u proseku 2 noćna podoja.

U julu, ponajviše zbog nedobijanja menstruacije, sam odlučila da broj podoja smanjim i prvi podoj koji smo izbacili bio je pre popodnevne dremke. Jako mi je teško padalo izbacivanje ovog podoja, jer samo uspavljivanje sa Viktorom nije bilo lako. Ovde bih spomenula nosiljku koja je bila odličan prelaz za uspavljivanje, posle sike.

Nakon ovog podoja, izbacila sam i jutarnji podoj. Problem sa izbacivanjem ovog podoja bio je  što sam morala odmah po Viktorovom buđenju da se katapultiram iz kreveta, jer je dete koje želi da jede čim otvori oči (pupupu, ljube ga mama i tata).

Dojenje nakon prvog rođendana

Nisam želela da dojenje ukidam nakon godinu dana, jer sam bila svesna činjenice da je imunitet deteta u ovom periodu izgrađen oko 60% i da nastavkom dojenja, mogu značajno poboljšati njegov imunitet. Viktor je godinu dana napunio u septembru. Tada je imao večernji podoj pre spavanja i onoliko noćnih podoja koliko bi se puta probudio. Najčešće 1 do 2.

U oktobru sam izbacila i večernji podoj i imala samo noćne podoje. Krajem ovog meseca sam i saznala da sam trudna. Moj prvobitni plan bio je da ga dojim do marta. Tada bi imao godinu i po dana, što sam smatrala finim dojenačkim stažom. Takođe sam želela da napravim razmak od dolaska druge bebe (u junu/julu) kako mu ne bih “lepila” dve velike promene životnih rutina jednu na drugu, već pustila da ima vremena da procesuira i prihvati oba događaja. Od početka sam imala jasan stav da ne želim tandem dojenje sa Viktorom kada stigne beba. Lično smatram ovakvo dojenje previše zahtevnim i fizički i psihički i divim se mamama koje uspevaju u tandem dojenju.

Prestanak dojenja

Naravno, planovi su jedno, a stvaran život nešto sasvim drugo. Od novembra sam se trudila da i te noćne podoje svedem na minimum. Kada bi se probudio u toku noći, prebacili bismo ga kod nas i grljenjem umirili. Dojila sam ga najčešće 2 večeri nedeljno i plan je bio da tako nastavim do marta. Međutim, Viktor je preko dana imao strašne epizode plakanja i loše volje. Kako se to nastavilo, tako smo i primetili šablon po kome se to dešava. Taj dan koji bih ga podojila preko noći, sutradan bi se simptomatično javljala jako velika nervoza, loša volja i ponašanje. Shvatila sam to kao njegov signal da nešto nije u redu. Pretpostavila sam da mu trenuci dojenja, i ako ih ne provodi u budnom stanju, stvaraju emotivni šok i da mu to dojenje od 2 noći nedeljno stvara samo konfuziju i nšta dobro ne donosi.

Photo: Privatna arhiva

Pošto smo shvatili uzrok, a postajalo je prenaporno odlučila sam da je vreme za prestanak dojenja. Kako sam ga već poslednjih mesec dana dojila samo 2 puta nedeljno u toku noći (tj.u stanjima kada nije bio svestan već u polusnu), pretpostavljala sam da neće biti većih fizičkih problema za oboje.

Savetnica za dojenje

Znala sam da bi izmlazavanje samo povećalo proizvodnju mleka, pa sam se trudila da grudi “cedim”, tek kada postanu bolne i tvrde. Nisam želela da izazovem mastitis, već da budem sigurna da je sve u redu i da na pravilan način tretiram grudi. Kako sam već pisala u dojenju su mi bili dragoceni saveti i poruke Milene Popević, vršnjačke savetnice, čiji profil možete pronaći na Facebook-u.

Ipak, znala sam da Milena ne dolazi u kućne posete, a ovoga puta poruke nisu bile dovoljne. Želela da neko stručan dođe i proveri mi grudi, pa sam zbog toga dogovorila viđanje sa Draganom Vasić. Dragana je IBCLC, međunarodno sertifikovana savetnica za laktaciju i njen profil, takođe, možete potražiti na Facebook-u.

Dragana mi je bila u kućnoj poseti u decembru, 2 nedelje nakon poslednjeg podoja. Ispričala sam joj našu, 15 meseci dugu, priču o dojenju uz komentar da “ne znam da li je ok, ali mi smo tako”. Odgovorila mi je najispravnijim i najnežnijim savetom koji Vam neko može dati “ok je sve ono što Vama prija i u čemu se Vi dobro osećate”. Opipala mi je grudi i rekla da se laktacija najčešće prekida za oko 6 nedelja. Napomenula mi je da je zbog trudnoće moguće da meni i posle ovog vremena nastavi da nadolazi mleko. Preporučila mi je da nikako “ne cedim” grudi, već da ukoliko dođe do stvaranja kvržice grudi masiram i pokazala mi je tehnike masaže. Konstatovala je i da njoj deluje da je sve u redu, i da bi trebalo da grudi prođu bez problema, pošto sam podoje, svakako, postepeno i polako smanjivala.

Mama posle dojenja

Zbog tog smanjenja dojenja u velikom vremenskom razmaku, smatram da prestanak nije predstavljao šok za Viktora. Prestao je da grudi posmatra kao hranu. Često smo posle prestanka dojenja bili u društvu moje drugarice koja doji svoji bebu i imao je priliku da vidi kako beba jede. Naučili smo ga da beba jede “cici” (siku) i kada dođe naša beba, ona će isto da jede maminu “cici”. Ipak, moje grudi mu još uvek predstavljaju umirenje i sigurnost. Trenutno, zbog neprijatnosti vučenja majice koja su se dešavali napolju, učimo da je “cici” samo za uspavljivanje. Najlakše, najmirnije i najbrže se uspava kada ja legnem pored njega i gurne mi ruku u grudi.

Photo: Privatna arhiva

Kao što sam već čula svedočenja dugih mama, i meni je ovaj prestanak dojenja emotivno pao teže nego Viktoru. Nedostajao mi je taj jedinstven osećaj kada se zagrlite, ušuškate, a dete vas gleda pravo u oči. Najviše mi je nedostajo taj pogled u toku dojenja koji govori “ti si nešto najbolje što mi se desilo!”.  Ipak, koliko god uživala, svesno i s razlogom smo završili ovu priču. Sada nestrpljivo čekam njen drugi deo u junu ili julu ove godine.